Засега дерогацията за „Лукойл“ остава

Край на вноса на руски петрол

Дерогацията за работа на „Лукойл“ с руски петрол засега остава, но при условието, че рафинерията внесе 1,5 млрд. лева данъци и невнесена свръхпечалба. За това се договориха партиите, подкрепящи кабинета, с премиера и с финансовия министър на среща в Народното събрание.

Събирането на невнесените от „Лукойл“ данъци ще даде възможност за компенсации в цените на масовите горива. Според изчисленията на ГЕРБ-СДС и ДПС става въпрос за 73 стотинки на литър дизел или бензин.

„Най-важно е за хората да има компенсации и това ще бъдат не пари от бюджета, това ще бъдат пари от „Лукойл“ , тоест ние ще вземем от „Лукойл“ милиони, ако си спазят обещанието, разбира се от кабинета , защото ние сме законодателен орган, ние не управляваме процесите в тази държава. Ще вземем от „Лукойл“ 1 милиард натрупана сума досега и тези средства ще бъдат дадени на хората като компенсации за горивата. Така горивото на бензиностанциите няма да струва 3 лева, а след компенсация ще струва 2 лева , 2 лева и стотинки“, каза Делян Добрев – председател на комисията по енергетика от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Засега дерогацията за "Лукойл" остава

„Сега ще ги вземат от „Лукойл“, а не от данъците и няма да са 25 ст., а ще бъдат няколко пъти повече – 73 ст.“, уточни Добрев.

„Направихме среща и постигнахме диалог по темата и ние сме доволни, щом успяхме да форсираме събирането на милиард и половина за българските граждани, ние сме доволни. Докато успяваме да работим за хората и да постигаме тези резултати, ние ще подкрепяме това правителство. Ако не се случва, сме ви го казали ясно, че няма да го подкрепяме. Г-н Петков чака промените, които се уточнихме да бъдат изготвени, ще му бъдат изпратени до края на деня и трябва утре да ги внесем заедно“, каза Делян Пеевски – съпредседател на ПГ на ДПС.

Засега дерогацията за "Лукойл" остава

„Това, което беше гласувано като доста по-висок данък, заради това, че се използва руски петрол, държавата да си го събере и да си го събере в максимално бърз срок. И всъщност мисля, че ползотворната част от тази среща беше да не се фокусираме върху дерогацията, както беше идеята за седем дни, а да се фокусираме върху събирането на данъци“, каза Кирил Петков – съпредседател на ПГ на „ПП-ДБ“.

В петък ще има извънредно заседание на Народното събрание. Трите партии, подкрепящи правителството, се надяват ветото на президента върху закона за енергетиката да бъде преодоляно.