НЕЩАТА, ЗА КОИТО НЕ СЕ ГОВОРИ! Децата във война

НЕЩАТА, ЗА КОИТО НЕ СЕ ГОВОРИ! Децата във война

На всеки 15 минути едно дете умира в израелските бомбардировки на Газа, според палестинска неправителствена организация. Повече от 100 деца биват убити всеки ден, откакто Израел започна да бомбардира палестинския анклав на 7 октомври. От раждането си те са живеят под частична израелска блокада, бедност и насилие.

„Ние сме свидетели на геноцид в реално време“, заяви говорителя на Международната организация за защита на децата.

Хиляди невинни жертви. Жертвите главоломно растат, а детската смъртност е потресаваща. Най-страшното е, че този кошмар скоро няма да има край.

Най-малко 14 деца са сред 1400 израелски жертви на атаката на Хамас на 7 октомври. Около 200 души, пленени от Хамас, включват и деца. Израел не е публикувал данни за демографията на всички убити в тази атака. 

„В момента имаме 120 новородени, които са в кувьози, от които 70 са на изкуствено дишане. Изключително обезпокоени сме“, заяви говорителят на УНИЦЕФ Джонатан Крикс.

Какво влияние има войната върху децата?

Родителите, като Есра Абу Газах, се опитват да намерят начини да успокоят децата си от бомбардировките и разрушенията около тях. 30-годишната майка каза пред Ал Джазира, че нейните децата, които са на 8 и 2 години, са започнали да повръщат след въздушните удари и също така се подмокрят в леглото и двете са реакции в следствие на повишена уплаха.

За Сама Джабр, 35-годишна майка на четири деца в град Газа, най-големият й син, Кусей, който е на 13 е нейната най-голяма грижа. Тя казва пред Ал Джазира: „Той е много разстроен, скача при всеки звук. Не понася някой да говори на висок тон, дори ако се шегува. Опитвам се да му обясня, че тази война ще свърши.”

“А другите деца дори не искат да напускат стаята, за да отидат до тоалетната или кухнята без майките си, а става въпрос за тийнейджъри.”

Децата не са ли законно защитени във войните?

Да, така се предполага. Международно приетите правила за въоръжени конфликти са приети в Женевските конвенции през 1949 г., които гласят, че децата трябва да бъдат защитени и третирани хуманно.

“Детето си е дете. Децата навсякъде трябва да бъдат защитени по всяко едно време и никога не трябва да бъдат подлагани на нападение. “