Западът ще принуди Зеленски да води преговори с Русия

The Hill: Украйна няма шанс за победа дори с помощта на САЩ

Желанието на САЩ и Германия е да заставят украинският президент Володимир Зеленски да води преговори с Русия. Целта им е да не го убеждават пряко, а като доставят оръжията, нужни за задържане на сегашния фронт. Затова съобщава германският вестник “Билд”, цитирайки източници от германските правителствени кръгове.

“Германско-американският план е да се доставят на Киев точно такива оръжия и в точно такива количества, които ще позволят на украинската армия да удържи сегашния фронт, но няма да може да си върне завладените територии”, отбелязва вестникът. Източник на вестника казва, че “Зеленски сам трябва да осъзнае, че така не може да продължава”. “Без искане отвън. Той трябва по собствена воля да се обърне към нацията и да обясни, че е необходимо да се водят преговори”, каза вътрешният източник.

САЩ и Германия искат Зеленски да разбере, че продължаването на войната в Украйна вече няма смисъл за страната му. Същевременно нито канцлерът Олаф Шолц, нито президентът на САЩ Джо Байдън имат намерението пряко да поискат от него да започне преговори. САЩ и Германия са най-големите доставчици на оръжие за Киев, припомня изданието.

Изданието посочва още че положението на фронта за Украйна е “мрачно” и че “руските войски напредват, макар и бавно”

Според Bild германското правителство цели основно в момента да подпомагне властите в Киев в заемането от тяхна страна на “стратегически изгодна позиция за преговори”. По този въпрос “Белият дом и канцеларията на канцлера координират действията си”, заявиха представители на правителството.

САЩ и Германия според Bild имат и план Б.

“Това, което Берлин и Вашингтон искат като алтернатива на преговорите, е замразен конфликт без споразумение между страните”, заяви правителствен източник. В такъв случай сегашната контактна линия ще се превърне в “един вид нова граница” между Украйна и Русия. “Това е като “Минск”, само че без “Минск””, каза вътрешният източник.

Изданието отбелязва, че засега от кабинета на Шолц, а не от Министерството на отбраната, начело на което е Борис Писториус, вземат много решения за оръжейни доставки за ФРГ. Според изданието военното министерство дори е готово да даде на Украйна крилати ракети “Таурус”, но ” е с вързани ръце”.

Източник: glasove.com