АКТУАЛНИ

Хиляди излязоха на протест в Амстердам след победата на крайнодясната партия на Геерт Вилдерс

Хиляди излязоха на протест в Амстердам след победата на крайнодясната партия на Геерт Вилдерс

Хиляди се събраха в нидерландската столица Амстердам в петък на протест срещу дискриминацията след победата за крайнодясна политическа партия тази седмица, съобщава „Ройтерс“.

На централния площад „Дам“ хората запалиха свещи или вдигнаха високо мобилните си телефони с осветени екрани в предимно мълчалив протест.

Сред организаторите на протеста „Заедно за солидарност“ бяха Amnesty International, Greenpeace, групи, подкрепящи правата на гейовете, изкуствата, мира и бежанците, както и активисти срещу расизма и леви политически партии.

Те искаха да покажат, че ще продължат да защитават върховенството на закона и държава, която е за всички.

Мюсюлмански групи планират демонстрация в Амстердам на 2 декември, за да протестират срещу „популизма и сеенето на омраза“. Мюсюлманите, които съставляват около 5% от холандското население от почти 18 милиона души, изразиха шок от изборния резултат.

Припомняме, че надеждите на политика популист Геерт Вилдерс за създаване на дясно правителство в Нидерландия срещнаха ранно препятствие в петък, тъй като партията, от чиято подкрепа той се нуждае най-много, изключи директното присъединяване към нов кабинет.

„Гласоподавателите се изказаха и ни казаха да пропуснем този кръг“, каза Дилан Йесилгьоз, новият лидер на консервативната партия VVD на отиващия си премиер Марк Рюте, която загуби места и завърши трета на изборите в сряда. Ние обаче бихме направили възможен дясноцентристки кабинет. Ще подкрепим конструктивни предложения, така че това ще бъде форма на външна подкрепа“, каза Йесилгьоз.

Вилдерс, евроскептичен и анти-имигрантски политик-ветеран, известен срусата си коса, определи думите на Йесилгьоз като „много разочароващи“.

Надминавайки всички прогнози, Вилдерс записа неочаквана от никого победа на изборите с антиимиграционна платформа, заемайки прогнозираните 38 места в 150-членния нидерландски парламент, доста пред 25-те места, осигурени от общата бюлетина на Лейбъристите и Зелените, и 24-те за досегашните управляващи.

Но за да спечели мнозинство, той ще трябва да работи с поне две по-умеренипартии, които казаха, че трябва да се откаже от много от антиислямските политики, с които е най-известен, преди да обмислят да работят с него.

Преговорите за коалиция се очаква да отнемат месеци.