АКТУАЛНИ

Военният съд в Сливен: Разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев да продължи

Военният съд в Сливен: Разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев да продължи

Загиналият пилот майор Валентин Терзиев. Снимка: БГНЕС

Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с което разследването за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев беше прекратено. Той загина в нощта срещу 9 юни 2021 г. в морето край Шабла по време на нощно учение. Изтребителят му МиГ-29 се разби в морето, след като поразил пусната мишена, която обаче е била прекалено ниско.

Обвинения за смъртта на Терзиев бяха повдигнати на полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на пилотите по време на учението, както и на полк. Юрий Луканов – заместник-началник на Щаба на ВВС по операциите. И двамата получиха обвинения за причиняване на смърт при немарливо изпълнение на занятие (чл. 123, ал. 1 от НК), за което наказанието е от 1 до 6 години затвор, както и за престъпление по служба по непредпазливост (чл. 387, ал. 4 от НК), което се наказва с до 5 години затвор.

Първоначално разследването на военната полиция показа, че усложнените условия, включително нощното пилотиране с ориентиране само по приборите на таблото, е довело до зрителна илюзия у пилота, че мишената за поразяване е над него и той лети хоризонтално. В действителност е бил в сравнително плоско пикиране и стрелбата по мишената е извършена на фона на морето. В доклада на военната полиция се казваше още, че съпътстваща причина за трагедията е и неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, от продължаване на насочването за сближение и атака, при положение че скоростта на падане на мишената се е увеличила. „Това неминуемо води до повишаване динамиката на сближение и възможен дефицит от височина и време за безопасно излизане от атака“, се обясняваше в доклада.

След това от прокуратурата обясниха, че полк. Орлов не е трябвало да позволява на пилота да стреля по мишената, тъй като е трябвало да предвиди, че няма да има време да излезе от атаката. Според експертите минималната височина, до която пилотът може да сниши, за да порази падаща мишена и след това да има време да излезе безопасно от атаката, е 4000 м. Валентин Терзиев обаче е получавал указания да слезе и на 2000 м, а в крайна сметка е изстрелял ракета, когато е бил само на 1433 м от морската повърхност, след което се е разбил.

Преди два месеца обаче от отчета на военния министър Тодор Тагарев стана ясно, че прокуратурата е прекратила разследването и е снела обвиненията срещу двамата военни.

Постановлението на прокуратурата за прекратяване на разследването не беше публикувано, но според „Сега“ в него се казва, че пилотът не е контролирал параметрите на полета, защото е бил концентриран в мишената. Заради положението на самолета – дясното полукрило е било почти вертикално към земята, маневрата за излизане от атака буквално е забила самолета в морето. Освен това се казвало, че във всеки един момент до 924 м пилотът е можел да избегне удара с морската повърхност.

Така Военно-окръжната прокуратура заключи, че Орлов и Луканов не са извършили престъпленията, за които бяха обвинени, след което разследването беше прекратено.

Семейството на загиналия пилот обаче е обжалвало постановлението за прекратяване и през октомври то е било отменено от състав на Военния съд в Сливен с докладчик полк. Воля Кънев, показа проверка на „Лекс“. Определението също не е публикувано, но пък е протестирано от прокуратурата пред Военно-апелативния съд, който е върнал делото в Сливен, заради пропуски при администрирането му. От определението на въззивната инстанция става ясно, че според съда в Сливен разследването трябва да продължи.

Прокуратурата пък не е съгласна с извода на първоинстанционния съд, че „в конкретния случай следва да се обсъди въпросът дали смъртта на м-р Терзиев не се дължи на обикновена непредпазливост, тъй като извършването на занятие или друга правно-аргументирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, при която настъпи съставомерен резултат съставлява престъпление по чл. 123 от НК“.

Държавното обвинение настоява, че смъртта на Терзиев е настъпила при изпълнение на служебно поставена му задача в качеството му на пилот с нужната подготовка при определени нормативни правила и затова иска военно-апелативният съд да отмени определението на първата инстанция.

За да отмени постановлението за прекратяване, съдът в Сливен е приел още, че от него не става ясно дали делото е прекратено, защото деянията не са извършени или защото не представляват престъпления. Според съда разследващите е трябвало да назначат и допълнителна експертиза за определяне на минималната височина, на която пилотът е можел да изпълни упражнението. В тази връзка пък от държавното обвинение посочват, че действащите към 2021 г. правила установяват, че при упражнение на стрелба при парашутна мишена, минималната височина, която се разрешава от ръководителя на стрелбите е 2000 метра.

Военно-апелативният съд още не се е произнесъл окончателно за съдбата на разследването, а е върнал делото на съда в Сливен заради пропуски в администрирането при уведомяването на страните.

Източник: news.lex.bg