Всяка следваща година е по-топла от предходната

Всяка следваща година е по-топла от предходната

Вече живеем в малко променени условия и трябва да се адаптираме към тях, предупреждават от НИМХ

От 1930 година до наши дни най-топлата година е 2023 г. с отклонение от нормата, по-висока от предишните. Т.е., всички години от настоящия век са доста по-топли от предишните. Така че тенденцията е очевидна и тя е към затопляне. 

Това коментира пред Нова нюз доц. д-р Лилия Бочева от НИМХ.

В по-голямата част от страната горещи вълни се наблюдават от 80-те години насам. Традиционно Креснеското дефиле, района на Сандански са най-горещите точки у нас, посочи тя. 

Настоящата година можем да очакваме, че ще е с тези отклонения. Тенденциите досега са, че всяка година от 2000-ата насам е по-топла от предишната, обясни доц. Бочева. 

Мерки спешно трябва да се вземат. Проучванията показват, че Европа е най-бързо променящият по отношение на климата континент.

Това коментира и Десислава Микова, експерт в „Грийнпийс“ България. Целите са две – и мерки трябва да се вземат срещу климатичните промени, и да се адаптираме към вече настъпилите промени.

В София например има доста зеленина и трябва да я ценим, защото тя ни помага, допълни тя.

Промените в климата са свързани с промените в циркулацията. Не само в Европа има наводнения, но в цял свят. Европа е гъсто населен континент. Не може да се каже, че понеже при нас е най-мръсно, затова при нас се случват промените. Ние трябва да вървим към по-чиста енергия и да опазваме околната среда, разбира се, посочи Бочева. 

За момента не можем да говорим за забравяне на четирите сезона, характерни за България. По-скоро има разширяване на зоната, в която имаме преходно-средиземноморски климат и засилване на екстремните явления в този тип климат.

Ние вече живеем в малко променени условия и трябва да се адаптираме към тях. Не ми се вярва да стигнем до рязко намаление на тези температури, но те могат да имат колебателен ход. Така че не казвам, че всяка следваща година ще е по-топла от другата, посочи доцентът. 

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News