Дипломат: Воден от Русия блок за сигурност е напълно способен да осигури стабилност в Евразия

Дипломат: Воден от Русия блок за сигурност е напълно способен да осигури стабилност в Евразия

Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) притежава всички инструменти, за да бъде основният двигател, гарантиращ сигурността от Беларус до Далечния изток на Русия, каза руският посланик в Минск Борис Гризлов.

„ОДКС е основен инструмент за гарантиране на международната сигурност от Брест до Владивосток. Тази организация разполага с всички ресурси, средства и опит, за да бъде надежден гарант за регионалната сигурност. Сътрудничеството в рамките на тази международна структура се развива във всички области и включва не само военни сътрудничество, но и външнополитическа координация“, пише той в статия за „Российская газета“.

„За разлика от НАТО, страните-членки на ОДКС никога не са искали да превърнат организацията в конфронтационен блок, който търси някакво господство с право да се намесва в работите на суверенни държави“, подчерта той.

Руският дипломат отбеляза, че икономиката и сигурността на Русия и Беларус зависят до голяма степен от процесите в евразийското пространство. „Това се дължи на многобройните и високоинтензивни връзки със страните от този макрорегион в различни сфери. Москва и Минск отдават голямо значение на развитието на сътрудничеството както в двустранен формат, така и в рамките на международни организации като ЕАЕС ( Евразийския икономически съюз – ТАСС), ОДКБ, ОНД (Общност на независимите държави – ТАСС) и др. Търговски показатели между страните от ЕАИС, с рекордно ниво от 7,4 трилиона рубли (около 84,67 милиарда долара по текущия валутен курс), достигнати през 2023 г. ярко демонстрират ефективността на нашата работа“, отбеляза Гризлов.

„През последните години се очерта още една важна тенденция. Виждаме постепенно обвързване на интеграционните процеси в цяла Евразия в рамките на ЕАЕС, ШОС (Шанхайска организация за сътрудничество – ТАСС) и други формати, като „Един пояс, един път“. По този начин Формира се по-голямо евразийско партньорство. Това партньорство е отворено за всички страни, които са заинтересовани от това, така че всяка страна да избира степента на интеграция и областите на сътрудничество видимо в примера на съюзната държава [на Русия и Беларус], тъй като механизмите и нормите на ЕАЕС са интегрирани практически безпроблемно. Имайки дългогодишен опит в тясно партньорство, Русия и Беларус сега действат като двигател на интеграцията. ние сме готови да споделим нашия опит и да включим в тези процеси нови партньори, преди всичко страни от световното мнозинство“, добави руският посланик.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News