Утре е Черешова задушница – никога не правете тези грешки

Утре е Черешова задушница - никога не правете тези грешки

Черешова задушница през 2024 година се пада на 22 юни.  Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни след Великден). Тъй като тази година Петдесетница е на 23 юни, Черешова задушница се пада на 22 юни. Празникът винаги се пада в съботен ден, тъй като съботата е за възпоменание на покойниците.

Какво се прави на Черешова задушница?

След празника Възнесение Господне входът рая или на царството небесно остава отворен. Затова всички молитви на Задушница са насочени към това мъртвите да влязат в Божието царство с вяра.

Богослужебното в църквата на този ден е посветено на молитви за починалите. То започва с траурен зън на църковната камбана. Отслужва се заупокойна служба. Гробищата се посещават от опечалените, както в деня на Задушница, така и преди него. Оставят се цветя, прелива се с вино, палят се свещи и се кади. Опечалените разчупват обреден хляб, след което го раздават, изричайки словата „Бог да прости“. 

Преди опечалените да се запътят към гробищата, трябва да оставят прозорците и вратите на дома си отворени за известно време. Вярва се, че по този начин душите на покойниците ще могат по-лесно да излязат от дома и да намерят пътя към небесното царство. У нас в Родопите се спазва един обичай – боядисване на великденски яйца, тъй като Черешова задушница е известна като Великден на мъртвите. След това тези яйца се раздават в памет на покойниците. Друго вярване е, че този обичай прогонва болестите, бедиъе и бедствията.  Също така на Черешова задушница се спазва друг обичай – говори колкото се може по-малко, а по възможност. Според обичая дори е по-добре да се спазва мълчание освен ако няма нещо важно за казване, пише actualno. 

У нас в отделни области тази Задушница се нарича още Орехова. Причината за това е обичай, който се изпълнява на вечернята в съботния ден преди Петдесетница.

Тогава по време на литургията свещеникът разпръсква в църквата предварително осветени орехови листа. Те са символ на огъня на Светия Дух, когато той се явява на Апостолите на Петдесетница. Според вярването, който коленичи върху ореховата шума в църквата, чува и вижда покойните си близки.

Ореховите листа са свързани и с още един обичай на Петдесетница – те се използват за покриване на гробовете, защото се счита, че осигуряват сянка на покойниците и по този начин душите им почиват в мир.  На местата, където Черешовата задушница се нарича Орехова, не се носят цветя на гробовете, а орехови листа.

Какво не трябва да се прави на Черешова задушница?

Забранено е на гроба да се яде от храната, която се раздава, както и да се пие от водата и виното за преливане. На този ден традиционно се раздават череши, но те не трябва да се консумират преди да се отиде на гробището и да се раздадат. Забранена е и всякаква работа, изключение правят служебните задължения на пожарникари, полицаи, лекари. На Задушница трябва да се даде приоритет на духовни занимания.

Източник: novini.bg

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News