Следващата цел на Израел във войната в Газа вероятно е Рафах. Ужасени хора казват, че няма къде да отидат

Следващата цел на Израел във войната в Газа вероятно е Рафах. Ужасени хора казват, че няма къде да отидат

Най-южният град в Газа, Рафах, се пука по шевовете.

Почти последното място, пощадено досега от израелска офанзива, населението на Рафах се е увеличило повече от пет пъти с палестинци, които се стичат, за да избягат от битките. Те се събират с десетки в апартаменти. Тротоарите и някога празните парцели са задръстени с палатки, пълни със семейства.

Паниката и отчаянието нарастват, след като Израел заяви, че възнамерява да атакува следващия Рафах . Приблизително 1,5 милиона души, които се укриват там – повече от половината от населението на Газа – няма къде да избягат пред лицето на офанзива, която изравни големи части от градския пейзаж в останалата част от територията.

На някои просто им е омръзнало да бягат.

„Изтощени сме. Сериозно, изтощени сме. Израел може да прави каквото си иска. Седя си в палатката. Ще умра в палатката си“, каза Джихан ал-Хаваджри, който бяга многократно от далечния север по дължината на ивицата Газа и сега живее с 30 роднини в палатка.

Следващата цел на Израел във войната в Газа вероятно е Рафах. Ужасени хора казват, че няма къде да отидат
Това сателитно изображение, предоставено от Planet Labs PBC, показва южния град Рафа в Газа на 13 октомври 2023 г. (Planet Labs PBC чрез AP)
Следващата цел на Израел във войната в Газа вероятно е Рафах. Ужасени хора казват, че няма къде да отидат
Това сателитно изображение, предоставено от Planet Labs PBC, показва южния град Рафа в Газа на 14 януари 2024 г. (Planet Labs PBC чрез AP)

Служители на ООН предупреждават, че атака срещу Рафах ще бъде катастрофална, с повече от 600 000 деца там.

Преместването на града и околностите също може да доведе до колапс на системата за хуманитарна помощ , бореща се да поддържа населението на Газа живо.

Израел казва, че трябва да вземе Рафах, за да гарантира унищожаването на Хамас. В петък премиерът Бенямин Нетаняху нареди на военните да изготвят план за евакуация, след като Съединените щати заявиха, че се противопоставят на атака срещу Рафах, освен ако не бъдат взети мерки за населението му.

„Провеждането на такава операция точно сега без планиране и малко обмисляне в район, където има подслон на милион души, би било катастрофа“, каза говорителят на Държавния департамент Ведант Пател пред репортери в четвъртък. „Това не е нещо, което бихме подкрепили.“

През последните дни израелските бомбардировки над Рафа ескалираха. В петък удари изравниха две сгради, убивайки най-малко осем, включително три деца и една жена.

В палатковия град Наджа Хашеашо каза, че дървената рамка, драпирана с пластмаса, в която семейството й живее, се тресе всеки път, когато взрив удари района.

„Искаме да се върнем в град Газа. Това е нашият дом.“ — каза тя.

Съсед в лагера, Нахед Абу Аси каза, че Израел иска да избута населението в Египет за постоянно.

„Няма да отидем в Египет“, каза той. „Ще се върнем в град Газа и ще умрем там – или на което и да е място на територията на Газа.“

Източник: apnews.com   Превод и редакцияОТ УПОР

Още новини четете в категория Новини