Евростат: Над 20% от българите не могат да си позволят адекватно отопление

Евростат: Над 20% от българите не могат да си позволят адекватно отопление

Над 20% от българите не могат да си позволят адекватно отопление. По данни на Евростат в повечето европейски държави хората с този проблем са два пъти по-малко.

От Асоциацията на топлофикационните дружества посочват, че една от основните причини за високите сметки е връщането на по-високото ДДС.

Миналата година беше 9%, сега е отново 20%, споделя Евростат. При непроменени цени за този сезон, идва едно просто увеличение от този факт. Оттам нататък дали е двойно това зависи от индивидуалното потребление и специфични неща в самата сграда, казва председателят на Асоциацията на топлофикациите инж. Кремен Георгиев.

Според омбудсмана Диана Ковачева по-високите сметки се дължат и на липсата на промяна върху наредбата за сградната инсталация.

Фактически отоплението и общите части се разпределят по несправедлив начин. Има много хора, които стоят на студено, радиаторите са изключени, но те плащат общо потребление, което се начислява в техните сметки и сумите не са малки. Оттам идва проблемът, казва тя.

Според дефиницията за „енергийна бедност“ за миналата година над 300 000 души са получили помощ, информира bTV.

Източник: novini.bg

Още новини четете в категория Новини