Астронавти от Турция, Италия и Швеция се завръщат на Земята, завършвайки пътуването до частна космическа станция

Астронавти от Турция, Италия и Швеция се завръщат на Земята, завършвайки пътуването до частна космическа станция

Астронавти от Турция, Италия и Швеция се завърнаха на Земята в петък, завършвайки частна триседмична мисия до Международната космическа станция.

Триото беше придружено от пенсиониран астронавт на НАСА, който сега работи за Axiom Space , компанията от Хюстън, която организира чартърния полет. Екипажът се върна с капсула на SpaceX, която скочи с парашут в Атлантическия океан край бреговете на Флорида.

Турция отпразнува изстрелването на Alper Gezeravci от Кейп Канаверал миналия месец. Бивш пилот на изтребител и капитан на Turkish Airlines, той стана първият човек от своята страна, летял в космоса.

Към Гезеравци в пътуването се присъединиха полковник от италианските военновъздушни сили Валтер Виладей, шведът Маркус Ванд, бивш пилот на изтребител, избран за резервен астронавт от Европейската космическа агенция през 2022 г., и Майкъл Лопес-Алегрия, техният ескорт.

Турция, Италия и Швеция финансираха мисията, като плащаха приблизително 55 милиона долара всяка. Това беше третата частна мисия на Axiom до космическата станция; четвъртият е планиран по-късно тази година.

Преди да напусне космическата станция, Гезеравци благодари на страната си за „смелото и решително решение“ да изпрати гражданин в космоса като част от 100-годишнината си като република.

Докато бяха в орбита, астронавтите проведоха научни експерименти и разговаряха с ученици и официални лица от своите страни. Те се насладиха на няколко допълнителни дни в космическата станция, чакайки времето да се подобри в зоната на падане.