Шефовете на отбраната на Русия и САЩ обмениха мнения за ситуацията около Украйна в първи телефонен разговор

Шефовете на отбраната на Русия и САЩ обмениха мнения за ситуацията около Украйна в първи телефонен разговор

Руският министър на отбраната Андрей Белоусов и шефът на Пентагона Лойд Остин обсъдиха ситуацията около Украйна в телефонен разговор, иницииран от Вашингтон, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

„На 25 юни 2024 г. се състоя телефонен разговор по инициатива на САЩ между министъра на отбраната на Русия Андрей Белоусов и министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Министрите обмениха мнения относно ситуацията около Украйна“, се казва в съобщението.

„Белоусов подчерта опасността от по-нататъшна ескалация поради продължаващите доставки на оръжия от САЩ за украинските въоръжени сили. Страните обсъдиха и други въпроси“, посочиха от министерството.

Това беше първият разговор между Белоусов и Остин. Телефонното обаждане се състоя след украинска атака срещу гражданска инфраструктура в град Севастопол, която включваше ракети ATACMS и уби четирима души, включително две деца, оставяйки над 150 ранени. Руският външен министър Сергей Лавров заяви в понеделник, че участието на САЩ и Украйна в терористичната атака срещу Севастопол е извън съмнение.

На 28 май руският президент Владимир Путин посочи, че „окончателният избор на целта, задачата за полет, може да бъде формулирана само от висококвалифицирани специалисти на базата на такъв интелект, технически разузнаване“. Той подчерта, че това може да стане без участието на украинската армия изобщо, изцяло от персонала на НАТО. Страните от НАТО „трябва да са наясно с какво си играят“, предупреди той.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News