СЗО: Всеки пети жител на Газа е изправен пред крайна липса на храна

СЗО: Всеки пети жител на Газа е изправен пред крайна липса на храна

Един на всеки пет души в Газа е изправен пред крайна липса на храна, тъй като рискът от глад в палестинския анклав остава висок, каза генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус.

„Високият риск от глад продължава да съществува в цяла Газа, докато конфликтът продължава. Един на всеки пет души в Газа изпитва крайна липса на храна. Почти всички хора в Ивицата са изправени пред високи нива на остра хранителна несигурност“, написа той в X social медийна платформа.

Ръководителят на СЗО подчерта, че „само прекратяването на военните действия и незабавният, безпрепятствен и продължителен хуманитарен достъп може да намали риска от настъпване на глад в ивицата Газа“.

Напрежението отново избухна в Близкия изток на 7 октомври 2023 г., когато бойци от базираното в ивицата Газа радикално палестинско движение Хамас организираха изненадващо нападение срещу израелска територия от Газа, убивайки жители на израелските гранични селища и вземайки над 240 заложници. В отговор Израел започна военна операция в палестинския анклав, за да унищожи военните и политически крила на Хамас и да освободи всички заложници. В края на ноември 2023 г. Египет и Катар сключиха временно хуманитарно прекратяване на огъня, което продължи една седмица. През това време 110 заложници са били освободени, според Израел. На 1 декември примирието е нарушено и военните действия са възобновени, продължават и до днес.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News