Днес приключват политическите консултации при президента

Днес приключват политическите консултации при президента

Днес политическите консултации на президента с парламентарните партии в 50-ото Народно събрание приключват. След това държавният глава трябва да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

Днес Румен Радев ще разговаря с представителите на „Има такъв народ“ и на „Величие“.

След като през последните два дни президентът разговаря с пет от парламентарните формации, днес ще обсъди и с най-малките групи в 50-ото Народно събрание възможностите за съставяне на правителство.

Първи на „Дондуков“ 2 ще бъдат представителите на ИТН. Председателят на групата Тошко Йорданов потвърди пред БНР, че формацията няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ-СДС и на ДПС, а ако президентът им връчи третия мандат „Има такъв народ“ ще предложат експертно правителство и разговори по конкретни сектори.

Консултациите при президента завършват със среща с най-малката парламентарна група – тази на „Величие“. 

Пред БНР заместник-председателят й Дарин Георгиев заяви, че не биха подкрепили правителство с първия и втория мандат. Имат и резерви към формулата за експертен кабинет:

„Не мисля, че имаме право на трети мандат, тъй като сме най-малката парламентарна група. Едно правителство на малцинство не мисля, че ще може да взема някакви ефективни решения. Има си хора, които да си поемат тази отговорност“.

След края на политическите консултации със седемте парламентарни партии държавният глава трябва да реши кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет на кандидат за премиер, посочен от ГЕРБ-СДС.

Източник: БНР

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News