Румен Радев: Ще проведа констулации и ще връча мандат на първата политическа сила

Румен Радев: Ще проведа констулации и ще връча мандат на първата политическа сила

Устойчивост в политиката може да се гради само ако тя почива на ясни принципи и ценности. Прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани. Това коментира президентът Румен Радев от Банско. 

„Ще изпълня Конституцията, както е записано в нея, ще проведа консултации и ще връча мандат на първата политическа сила – ГЕРБ, за съставяне на правителство“, увери Радев. 

На въпрос дали е приемливо Мария Габриел да съвместява функциите на премиер и министър на външните работи, Радев отговори: „Не искам да се меся в работата на правителството. Това е въпрос, който ще решат коалиционните партньори“.

Държавният глава коментира и случая с убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.

Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Мартин Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт единствено с политическа протекция“.

„Нашето общество така и не разбра кой е диктувал в тефтерчето на Филип Златанов, кой е кадрувал чрез Красьо Черния, къде са Пепи Еврото и неговите джуджета и тъкмо заради това продължи варварското разграбване и превземане на държавата именно в комфорта на безнаказаността„, добави още той. 

„Това е един истински тест и за правителството и за Народното събрание. Те имат големия шанс да изкарат България на нов път. Ако не успеят да го направят, значи или не могат, или не искат. Ще настоявам този случай да бъде разнищен до край. Ние така и не научихме какво стана с убийството на Алексей Петров. Но много е вабно сега да разберем какво става с убийството на Нотариуса“, посочи още президентът. 

Избухналите протести показват, че ЕС се разминава като амбиции и възможнсности за решаване на този проблем, така коментира президентът протестите на земеделски производители в Българяи и европа.

„Още през есента на 2022 г. служебният министър на земеделието Явор Гечев постави остро този върос на внимание на ЕК. Той предупреди, че ще се стигне дотук. Не бяха приети навременни мерки. Ако Европа иска да гарантира свота продоволствена сигурност и конкурентоспосбоност трябва да се вслуша в гласа на земеделските стопани“, смята Радев.

Източник: novini.bg

Още новини четете в категория Новини