Участниците в годишнината на Иран скандират „смърт на Израел“ на фона на регионалното напрежение около Газа

Участниците в годишнината на Иран скандират „смърт на Израел“ на фона на регионалното напрежение около Газа

 Стотици хиляди хора скандираха „Смърт на Израел“ на митинги в Иран за отбелязване на 45-ата годишнина от Ислямската революция. Някои горяха знамена на САЩ и Израел на фона на продължаващата война между Израел и подкрепяния от Техеран, Хамас.

Президентът Ебрахим Раиси в телевизионна реч обвини главния враг на Техеран, Съединените щати и някои западни страни, че подкрепят „престъпленията на ционисткия режим (Израел) срещу човечеството в Газа“.

Държавната телевизия каза, че милиони хора са се явили на митинги и показва големи тълпи, скандиращи „Смърт на Израел, смърт на Америка!“.

Обичайна практика по време на организирани от държавата митинги по случай годишнината от революцията от 1979 г., която свали подкрепяния от САЩ монарх.
Държавните медии публикуваха снимка на демонстранти, окачващи на примка чучело на израелския премиер Бенямин Нетаняху.
 
Четиримесечната война на Израел срещу палестинската ислямистка групировка Хамас в Газа се разпространи в Близкия изток. Групировките, подкрепяни от Иран, организират атаки срещу израелски и американски цели.

По-рано този месец американските сили нанесоха удари срещу групировки, свързани с Иран, в Ирак, Сирия и Йемен. Това бе отмъщение за смъртоносна атака срещу американски войници в отдалечен аванпост в Йордания.

Подкрепата за палестинската кауза е стълб на Ислямската република след революцията, която свали подкрепяния от САЩ шах. Това е начин за доминираната от шиити страна да се превърне в лидер на мюсюлманския свят.
 
Хамас е част от иранската „Оста на съпротивата“. Регионален съюз, който включва ливанската Хизбула, сирийското правителство на президента Башар ал-Асад, шиитски милиционерски групи в Ирак и хусите, които контролират голяма част от Йемен.
 
Иран, който твърди, че всички членове на алианса вземат свои собствени решения независимо, многократно е заявявал, че Техеран няма да се намеси пряко във военните действия. Освен ако самият той не бъде нападнат от Израел или Съединените щати.
 
Демонстрантите от годишнината от революцията в неделя включваха войници, студенти, духовници и висши политически и военни служители. Облечени в черно жени с малки деца бяха сред стичащите се по улиците в цялата страна. Много от тях носеха портрети на върховния лидер аятолах Али Хаменей.
 
Източник: reuters.com  Превод и редакцияОТ УПОР

Още новини четете в категория Новини