Путин обвини Запада в действия, наподобяващи „класически колониализъм“

Путин обвини Запада в действия, наподобяващи "класически колониализъм"

Руският президент Владимир Путин оприличи използването на така наречените правила от страна на Запада вместо международното право на класическия колониализъм.

Говорейки на парламентарния форум на БРИКС, той даде описание на поведението на управляващите елити в така наречените страни от златния милиард.

„Действайки противно на историческата логика и често дори в ущърб на дългосрочните интереси на собствените си народи, те сега се стремят да установят някакъв ред, основан на техните така наречени правила, които никой не е виждал, никой не е обсъждани и никой никога не е приемал“, каза Путин.

„Тези правила са написани и коригирани наново за всяка ситуация в интерес на онези, които се смятат за изключителни и са си предоставили правото да диктуват волята си на другите“, каза президентът. „Това е точно в най-добрите традиции на класическия колониализъм.

„Това е ясен опит за подмяна на легитимното международно право, опит за създаване на монопол върху истината от последна инстанция“, продължи Путин. „Такъв монопол е разрушителен.

„Раства натискът върху онези, които имат собствена позиция“, каза още той. „Противно на принципите на международното право, това, което влиза в действие, е насилствена принуда, едностранни санкции и избирателно прилагане на търговски правила.

Путин каза, че елитите на страните от така наречения златен милиард яростно се съпротивляват на усилията на членовете на БРИКС да създадат многополюсен световен ред.

„Ние добре осъзнаваме, че установяването на световен ред, който отразява реалния баланс на силите, новата геополитическа, икономическа и демографска реалност, е сложен и в много отношения, за съжаление, дори болезнен процес“, каза президентът.

„Усилията на членовете на БРИКС и други развиващи се страни се сблъскват с яростна съпротива от страна на управляващите елити на така наречените златни милиарди нации“, каза той.

Източникк: TASS

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News