„Al Jazeera“: България е сред държавите, които получават най-много военна помощ от САЩ

"Al Jazeera": България е сред държавите, които получават най-много военна помощ от САЩ

Съединените щати са готови да подновят доставката на 200-килограмови бомби за Израел, които бяха спрени по-рано тази година. Паузата в износа им дойде след бруталната офанзива в южния град Рафа в Газа, казаха официални лица пред множество медийни организации в сряда.

В началото на май Байдън спря една единствена доставка на бомби, след като Израел нареди евакуацията на Рафах на 6 май и израелската армия започна „насочени“ наземни операции ден по-късно. Оттогава агенциите на ООН изчисляват, че около милион палестинци – много от които вече са били разселени многократно от други райони на Газа – са били принудени да избягат от Рафах.

По време на военната кампания на Израел в Газа, САЩ не само разрешиха продажбата на оръжия на Израел. Освен това е предоставила големи количества друга военна помощ – както финансова, така и, както се смята, чрез поддържащи военни операции, пишат от Al Jazeera.

През април Конгресът на САЩ одобри голям кръг от военна помощ както за Израел, така и за Украйна. Общо 95 милиарда долара включват 60 милиарда долара (63%) за Украйна, 26,4 милиарда долара (28%) за Израел и 8,1 милиарда долара (9%) за Азиатско-тихоокеанския регион, свързани с възможна заплаха от Китай.

САЩ са най-големият доставчик на военна помощ в света. Но какво точно е военната помощ и кои държави се възползват най-много?

САЩ предоставят повече чуждестранна помощ в световен мащаб, отколкото всяка друга страна.

Чуждестранната помощ е общата сума на помощта, която е разпределена на страни извън САЩ, включително икономическа и военна помощ. През 2022 г. военната помощ представлява 14% от чуждестранната помощ на САЩ, според ForeignAssistance.gov, непартийна американска организация, която прави данните за чуждестранната помощ достъпни за обществеността.

Като цяло повечето чуждестранни помощи попадат в категориите икономическа и хуманитарна помощ. Това включва парична помощ за подпомагане на по-дългосрочно икономическо развитие в по-бедните страни, спешна помощ, необходима поради природни или предизвикани от човека бедствия, и финансова помощ, предназначена да подкрепя политическите интереси на САЩ – обикновено под формата на военна помощ или военна подкрепа.

През 2023 г. чуждестранната помощ за Израел от САЩ е предимно военна помощ, докато чуждестранната помощ за други страни, като Зимбабве и Афганистан, е 100% икономическа помощ.

Хуманитарната помощ и военната помощ могат да влязат в конфликт помежду си. На 31 май Стейси Гилбърт, служител на Държавния департамент, който е служил в Бюрото за население, бежанци и миграция на Държавния департамент, подаде оставка от администрацията на Байдън поради отказа на администрацията да приеме, че Израел блокира хуманитарната помощ за Газа. Оставката беше предизвикана от меморандум за националната сигурност, който оправдава изпращането на милиарди военна помощ на Израел.

Кои държави получават най-много военна помощ от САЩ?

Израел

От основаването на Израел през 1948 г., той е най-големият кумулативен получател на чуждестранна помощ от САЩ, получавайки около 300 милиарда долара (коригирани спрямо инфлацията) обща икономическа и военна помощ.

Приблизително 220 милиарда долара (74%) от тях са били под формата на военна помощ, докато останалите 80 милиарда долара (26%) са били икономическа помощ.

От 2008 г. Израел получава предимно военна помощ, като икономическата помощ представлява по-малко от 1% от общата помощ на САЩ за Израел.

Украйна

Украйна също получи голямо количество военна помощ от САЩ. Съвсем наскоро пакет от спешна военна помощ от 300 милиона долара беше одобрен през март за замяна на изчерпаните военни запаси в продължаващата война с Русия.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Конгресът на САЩ одобри пет пакета помощ за страната на обща стойност 175 милиарда долара. Последният закон е приет през април 202 г 4.

Египет

САЩ също предоставяха военна помощ на Египет от египетско-израелския мирен договор от 1979 г., за да подпомогнат укрепването на отбранителните способности на Египет и противодействието на „тероризма“. Египет получи 1,3 милиарда долара военна помощ от САЩ през 2023 г.

През последните години обаче САЩ започнаха да отказват военна помощ от Египет, позовавайки се на спазването на човешките права в страната. През септември САЩ задържаха 85 милиона долара от общата военна помощ от 320 милиона долара, която беше заделена за Египет. Американският сенатор Крис Мърфи, демократ, също призова за спиране на повече военна помощ.

„Администрацията правилно реши да задържи този първи транш – 85 милиона долара, обвързани с освобождаването на политически затворници – защото просто няма съмнение, че не е постигнат достатъчен напредък“, каза Мърфи.

Докато Египет е освободил над 1600 политически затворници от началото на 2022 г., той каза: „През същото време те са затворили още 5000. Така че за всеки политически затворник, който Египет освобождава, трима влизат в затвора. Това е една крачка напред и три назад.”

Тайван и Ливан

Източник, близък до администрацията на Байдън, заяви, че 85 милиона долара военна помощ, изтеглена от Египет, ще бъдат пренасочени, като 55 милиона долара ще бъдат предназначени за Тайван и 30 милиона долара за Ливан.

България

САЩ оказват и военна помощ на България. Съгласно Споразумението за сътрудничество между САЩ и България в областта на отбраната, партньорство в областта на сигурността, подписано през април 2006 г., което дава достъп на американската армия до използването на български военни съоръжения, САЩ са предоставили повече от 238 милиона долара на България през последните пет години в подкрепа на военното обучение, киберсигурността и подобрения на военно оборудване.

 

Източник: Труд

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News