Роберт Фицо печели изборите в Словакия

Роберт Фицо печели изборите в Словакия

Фицо, който досега два пъти е бил министър-председател на Словакия, преди изборите заяви намерението си да спре военната помощ за Украйна и смята, че антируските санкции вредят на Европейския съюз. Според него доставките на западни оръжия за Киев „няма да променят хода на войната“.

Словашката лява партия на бившия премиер Роберт Фицо победи съперника си на парламентарните избори в Словакия след кампания за прекратяване на военната помощ за Украйна, но ще трябва да спечели съюзници, за да сформира правителство, предаде Ройтерс. 

Това показват резултатите от преброяването на гласовете в 98% от избирателните райони. Според тях партията на Фицо „Посока – Социална демокрация“ води с 23,37% от гласовете.

Либералната „Прогресивна Словакия“ следва с 16,86%,, а партията „Глас – Социална демокрация“, която може да се превърне в основен фактор за формирането на следващото правителство, е на трето място с 15,03 %. Бившият колега на Фицо и лидер на лявата партия „Глас“ Петер Пелегрини остави отворени възможностите си за бъдещи коалиции.

Роберт Фицо, който досега два пъти е бил министър-председател на Словакия, преди изборите заяви намерението си да спре военната помощ за Украйна и смята, че антируските санкции вредят на Европейския съюз. Според него доставките на западни оръжия за Киев „няма да променят хода на войната“.

Той призова ЕС и САЩ да използват влиянието си, за да окажат натиск върху Украйна и Русия да постигнат компромисно мирно споразумение, припомня ТАСС. В същото време Фицо подчертава, че действа в интерес на Словакия и не е проруски политик. Социалдемократите, както отбелязват словашките медии, подкрепят членството на Братислава в ЕС и НАТО, но по някои въпроси имат виждания, различни от официално декларираните в Брюксел. 

Словашките медии отбелязват още, че връщането на власт на партията „Посока – Социалдемокрация“ може да доведе до значителна промяна в политиките на Словакия, а най-близкият съюзник на Фицо в ЕС ще бъде унгарският премиер Виктор Орбан.

Украинският президент Владимир Зеленски започва да отегчава целия свят, написа преди два дни на страницата си във Фейсбук Роберт Фицо. „Вижте как се променя отношението към украинския президент Зеленски, който започва да отегчава целия свят.

Най-големите „ястреби“ вече разбраха, че невероятно сложният финансово проточил се конфликт в Украйна е неустойчив в дългосрочен план. Те започват да говорят със Зеленски на различен език и Зеленски трябва да свикне с факта, че вече не го посрещат навсякъде с овации.

В Конгреса (на САЩ) наскоро не му беше позволено да говори и викът, с който демонстранти го изгониха от Канада по време на неофициалното му посещение, трябваше да бъде предупреждение за него“, отбеляза Фицо. 

Той припомни, че Зеленски, внук на войник от Червената армия, воювал с нацистите по време на Втората световна война, аплодира най-силно в канадския парламент бившия есесовец, 98-годишен емигрант от Украйна, „който, срещайки дядо му по време на войната, най-малко съмнение щеше да го убие“.

Предвижда се, че при правителство, ръководено от Фицо и неговата партия СМЕР-ССД,  Словакия, член на НАТО, би последвала Унгария, за да оспори консенсусната позиция на Европейския съюз по отношение на подкрепата за Украйна, точно когато блокът се стреми да запази единството си в противопоставянето на руската инвазия. Това би означавало и по-нататъшна промяна в региона срещу политическия либерализъм, което може да се засили, ако консервативната партия „Право и справедливост“ (ПиС) спечели изборите в Полша по-късно този месец, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА, ТАСС

Още новини четете в категория Новини