НЕОЧАКВАНО: ЦИК разкри как ще гласуваме на балотажа!

ЦИК: 34,16% е избирателната активност в страната към 16.00 ч

В 5900 секции ще се гласува с машини в неделя, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева. Посоченият брой не е окончателен и може да претърпи промени, уточни тя.

„ЦИК прави всичко необходимо, за да има гласуване с машини в неделя. От вчера сме в непрекъсната комуникация с МЕУ, БИМ и БИС. Днес ще бъде извършено довереното изграждане на изходния код и се надяваме в най-кратък срок след това да бъде подписано решението за удостоверяване на съответствието. Кога ще стане това, ще отговорят трите институции, но трябва да бъде извършено в разумен срок, за да може машините да бъдат инсталирани и транспортирани до секционните избирателни комисии. Каквото зависи от ЦИК е направено, прави се в момента и от трите институции, за да бъде удостоверено навреме съответствието“, посочи Росица Матева.

Тя отказа да конкретизира какъв е „разумният срок“ за удостоверяване на съответствието.

„Ще се инсталират малко по-малко машини от тези за първия тур. Няма установен срок в Изборния кодекс. Всички работим така, че да се случи машинното гласуване и както ЦИК подхожда отговорно, така подхождат отговорно и Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация. Не можем да определим ден и час, в който трябва да се направи това нещо, но те знаят в какъв срок трябва да вземат своето решение“, коментира тя.

Към момента общият броя на разкритите секции за балотажа е 7250 секции като бройката им не е окончателна заради секциите в болници и специализираните заведения.

На втория тур в неделя избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, защото вторият и третият са с еднакъв брой гласове.

6 380 052 са имащите право на глас на 5 ноември.

По данни на ОИК 2 713 979 души са упражнили правото си на глас на първия тур на изборите – на 29 октомври. Това прави избирателна активност от 44,94%.

На последните местни избори през 2019 избирателната активност е била 49,76%, а на парламентарните избори на 2 април – 40%.