ДАНС е издала заповед за експулсиране на руски журналист

ДАНС е издала заповед за експулсиране на руски журналист

Председателят на ДАНС е издал заповед за отнемане на статут за пребиваване, акредитация за работа като журналист, експулсиране и забрана за влизане на територията на Европейския съюз на руския гражданин Александър Гацак, научи „По света и у нас„.

Заповедта е издадена поради наличието на достатъчно данни, че под прикритието на журналист Гацак е извършвал разузнавателна дейност у нас.

Гацак е бил призован за връчване на заповедта в дирекция „Миграция“ на МВР на 29 септември, а по-късно и в ДАНС. Не се е явил и ДАНС са поискали съдействие от МВнР за връчване чрез посолството на Руската федерация в София.

Александър Гацак е кореспондент на вестник „Российская газета“ у нас. Вчера изданието публикува информация по случая, от която става ясно, че Гацак е информиран за действията на българските власти от Руското посолство в София и оттогава се намира на територията на посолството.

Случаят провокира остър коментар от страна на руското външно министерство. В „Телеграм“ говорителят на ведомството Мария Захарова написа, че Русия ще предприеме ответни мерки на действията на българските власти.