Какво се случи тази седмица: добрите новини, за които трябва да знаете

Какво се случи тази седмица: добрите новини, за които трябва да знаете

Австралийците получиха „правото да прекъснат връзката“, Париж „натисна спирачките“ на SUV и бяха обявени поредица от глобални климатични промени, плюс още добри новини.

 

Австралийски работници получиха „право да прекъснат връзката“

Съобщенията в извънработно време от шефа може скоро да останат в миналото в Австралия, която е предоставила на служителите „право да прекъснат връзката“.  

В четвъртък сенаторите одобриха законопроект, който дава на австралийците правото да игнорират съобщения от своите работодатели, когато са извън работно време. Наказателни санкции могат да се прилагат на шефове, които нарушават правилото. 

 

Париж натисна спирачките на джиповете

Някога запазената територия на добре облечените фермери, 4×4 се превърнаха в режим на работа за амбициозните градски жители с катастрофални последици за планетата. Тази седмица парижани гласуваха да сложат спирачка на тенденцията. 

На референдум 54,5% от гласоподавателите казаха „да“ за увеличаване на цените за паркиране на SUV автомобили, които допринсят за катастрофални последици на планетата. Това означава, че шофьорите на „трактори Chelsea“ сега са изправени пред заплащане на 18 евро (15 британски лири) на час за паркиране, в сравнение с 6 евро (5 британски лири) за обикновени автомобили. 

 

Отказването от тютюнопушенето намалява риска от рак на всяка възраст – проучване

Никога не е късно да откажете цигарите, но колкото по-рано се откажете, толкова по-добре.

Това е заключението на голямо ново проучване, което анализира медицински данни от близо 3 милиона корейци. Установено е, че рискът от рак на белите дробове е намалял с 42% в рамките на 15 години при отказалите се от пушенето, в сравнение с тези, които продължават да пуфят.

 

Коренното население е „толкова щастливо“ – проучване

Парите не купуват щастие или поне така се казва. Ново проучване добавя тежест към идеята. 

Установено е, че хората, живеещи в отдалечени местни общности с малко пари, съобщават за равни нива на щастие подобно на богатите хора в западните страни.

Изследователи от Института за екологични науки и технологии на Universitat Autònoma de Barcelona интервюираха почти 3000 души в 19 коренни общности по света.

Хората в изолираните общности отчитат среден резултат за удовлетвореност от живота 6,8 от 10. 

 

Стартиран проект за намиране на „изгубените“ борови гори в Шотландия

Нов проект има за цел да преоткрие „изгубените“ местни борови гори на Шотландия – важна първа стъпка в опазването им. Каледонските борови гори са уникални в световен мащаб и поддържат редки диви животни, включително червени катерици, глухари и кръстоклюни. И все пак по-малко от 2% от каледонската гора, която някога е покривала голяма част от планините, оцелява. 

 

ЕС планира да бъде „първият климатично неутрален континент“

ЕС изложи планове за намаляване на емисиите с 90% до 2040 г., с цел да се превърне в „първия въглеродно неутрален континент“ в света.

Целта – препоръка за следващата Европейска комисия след изборите през юни – дойде, след като службата за климата на ЕС заяви, че светът е нарушил лимита за затопляне от 1,5C, договорен в Париж, за цяла година.

 

Ягуари бяха забелязани в Аризона

Камери са уловили два размазани кадъра на ягуар, бродещ из планините в Аризона, зарадвайки природозащитниците.

Големите котки някога са били редовни жители на Аризона, но са били почти унищожени от загуба на местообитания и лов. Неотдавнашните наблюдения пораждат мотивация за подобряване на местообитанията в планините Уетстоун.

„Радваме се да видим котката да посещава планински вериги, които са част от нашата работа за възстановяване на местообитанията на дивата природа“, каза Емили Бърнс от природозащитната група Sky Island Alliance.

 

Виагра, рекламирана като възможно лечение на Алцхаймер

Изследователите на Алцхаймер получиха помощ тази седмица. Проучване показа, че мъжете, които приемат виагра, са по-малко склонни да развият когнитивно състояние.

Изследователи от Университетския колеж в Лондон са проучили медицинските досиета на повече от 260 000 мъже. Те открили, че тези, които приемат лекарства за еректилна дисфункция, са с 18% по-малка вероятност да развият Алцхаймер. 

 

Meta обеща репресии срещу измамното AI съдържание

Изображенията, създадени и изкривени от изкуствения интелект (AI), вече са почти неразличими. Изправят обществото пред куп нови предизвикателства.

В широко приветстван ход Meta, компанията, която притежава Facebook и Instagram, тази седмица обеща да идентифицира изображения, генерирани от AI, и да ги обозначи на своите платформи.

 

Girl power царуваше на Грами

„Тухлената стена“, пред която са изправени жените артисти в музикалната индустрия, пада, наградите Грами тази седмица бяха доминирани от жени.  

Победите за Тейлър Суифт, Майли Сайръс и Били Айлиш може би не бяха голяма изненада предвид успеха на работата им.

 

Придържайки се към музиката…

Основателят на Live Aid от 1985 г. с цел облекчаване на глада в Етиопия – обяви поредица от подобни събития за насърчаване на действия за подобряване на климата.

Earth Aid Live ще се проведе в шест държави на пет континента за един уикенд през август 2025 г., включително в Лондон, Лос Анджелис и Рио де Жанейро. Съставите все още не са обявени.

 

Източник: positive.news  Превод и редакцияОТ УПОР

Още новини четете в категория Новини