Паника, ярост и обвинения в Белия дом след доклада, насочен към възрастта на Байдън

Видео с излагация на Байдън взриви мрежата

Длъжностните лица се надпреварват да овладеят последиците, след като специалният прокурор упрекна паметта на 81-годишния президент

Възрастта на президента Байдън отдавна е повод за безпокойството на много демократи и  допринася за спад на неговия рейтинг сред избирателите. И накрая тази седмица вълненията се изляха в общественото пространство.

Спусъкът беше доклад от 345 страници на специалния прокурор Робърт Хър за работата на Байдън с класифицирани документи.

Но докладът също така посочва проблемите с паметта на президента и отбелязва, че тя го е провалила повече от веднъж по време на разговори със следователи миналата есен. Предизборният щаб на Байдън и Белият дом се опасяват, че докладът ще задълбочи съмненията на избирателите относно умствения капацитет на 81-годишния президент, който се стреми да бъде преизбран и вероятно ще се изправи срещу бившия президент Доналд Тръмп.

Демократите реагираха със смесица от гняв и разочарование на доклада на Хър, който нарече Байдън „възрастен човек с лоша памет“.

Байдън също беше бесен. На среща с демократите в Камарата на представителите в четвъртък президентът изложи разочарованието си пред малка група конгресмени, поставяйки под въпрос валидността на констатациите в доклада. „Мислите ли, че ще забравя деня, в който умря синът ми?“ – възмути се Байдън.

Но не целият гняв беше насочен навън. Един от бившите помощници на Байдън обвини членове на екипа на президента, че са му позволили да даде показания пред специалния прокурор след атаките на 7 октомври в Израел – събитие, след което Байдън прекара много часове в залата за брифинг, обсъждайки ситуацията със съветници по националната сигурност. “Как можаха да го подготвят толкова зле и да го поставят в такава ситуация – точно в този ден?”— възмути се бившият асистент.

В Белия дом избухна паника, докато служителите се бореха да овладеят последиците от публикуването на доклада на Хър, който посочи проблемите с паметта на президента.

В петък вицепрезидентът Камала Харис каза, че докладът е „изпъстрен с фактически грешки и очевидно политически мотивиран“.

„Ние просто отричаме, че това е вярно. И мисля, че повдига въпроси относно мотивацията“, каза представителят на канцеларията на съветника в Белия дом Иън Самс.

Някои демократи от обкръжението на Байдън и извън него в частни разговори изразиха загриженост за това как докладът може да повлияе на кампанията.

Документът беше публикуван в седмицата, когато Байдън направи няколко сериозни гафа, обърквайки настоящи и бивши световни лидери. Ситуацията стана още по-лоша, когато късно в четвъртък Байдън нарече египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси президент на Мексико в изявление относно доклада на специалния прокурор. Решението му да се откаже от важно интервю преди Super Bowl в неделя също привлече вниманието.

„Всеки път, когато неговата възраст и способности излязат на преден план, това се отразява зле на шансовете му за преизбиране. Но това е и възможност да се възприеме по-решителен подход към този въпрос и това е, което трябва да се направи“, каза Брайън Голдсмит, спонсор на Байдън и консултант на Демократическата партия донор от Лос Анджелис. „Правилната тактика би била да се подчертае, че Байдън е по-добрият кандидат за президент не въпреки, а благодарение на неговата възраст, мъдрост и опит.“

„Те трябва да намерят начин да използват жиу-жицу и да превърнат негативното в позитивно, защото това, което се случи, няма да изчезне”, добави Голдсмит. „Отмяната на интервюто преди Super Bowl беше грешка.”

Конгресменът Дийн Филипс, конкурент на Байдън за номинацията на Демократическата партия и акцентирайки на напредналата възраст на действащия президент каза в петък, че е разговарял с „няколко мои колеги от Демократическата партия, които вече се събуждат от илюзиите, налагани от хора, които не се ръководят от интересите на президента или интересите на страната ни“.

Въпреки обезпокоителните данни от социологическите проучвания и притесненията относно напредналата му възраст, Байдън не мисли да се отказва от надпреварата, казват хора, запознати с въпроса.

Първата дама Джил Байдън твърдо подкрепя решението на съпруга си да се кандидатира за втори мандат.

Към момента нито от предизборния щаб, нито от Белия дом дават сигнали за промяна на стратегията. Те планират да продължат да намират начини да противопоставят Байдън на 77-годишния Тръмп, който е изправен пред множество обвинения, включително обвинения в нарушаване на правилата за сигурност.

Междувременно Тръмп и неговите помощници реагираха на публикуването на доклада на Хър с изявления, че документът показва, че Байдън е негоден за поста и че президентът използва двойни стандарти – срещу него не са повдигнати обвинения.

Сътрудниците на президента работят усилено, за да накарат Байдън да изглежда активно ангажиран в кампанията. Организират малки събития и интервюта с нетрадиционни медии, включително водещи на подкасти.

Например, в понеделник Байдън трябваше да се срещне в Белия дом с краля на Йордания Абдула II и да проведе няколко събития през седмицата. Все още не е имало сигнали от неговия екип за промяна на курса. “Не смятаме, че тук е имало тектонична промяна. Въпросът е приключен”, каза говорител на Белия дом. “Той ще продължи да прави това, което прави. Няма да има големи промени в стратегията.”

От началото на 2024 г. Байдън започна да пътува по-често из страната като част от предизборната си кампания, посещавайки колебаещи се щати, както и Западното крайбрежие.

Той дойде в Ню Йорк тази седмица, за да събере средства. Възрастта му обаче се отразява в почти всеки аспект от пътуванията му. Предпочита леки класически обувки Cole Haan с гумени подметки или черни маратонки. Той често се качва на борда на Air Force One, използвайки по-полегати стъпала, след като няколко пъти се спъва на стръмните стъпала. И неговите изяви на събития за набиране на средства винаги са внимателно планирани: Байдън стои на подиум и чете от телесуфлер.

Един демократ, близък до Белия дом каза, че пасажът в доклада на специалния прокурор, че Байдън е „възрастен човек с лоша памет“, е „груб цитат“. Той каза, че се е срещал с президента много пъти през последните четири години. И въпреки че Байдън изглежда стар и често повтаря едни и същи истории, „не забелязах никакво влошаване“.

Съветникът на Белия дом Стив Рикети каза, че знае “темпото, часовете и нивото на активност, които протичат всеки ден. Аз го придружавам – той работи повече от всички нас.”

След публикуването на доклада Байдън побърза да се обърне към репортери. На набързо организирана пресконференция вечерта в четвъртък, 8 февруари. Той видимо се ядоса, че специалният прокурор се е съсредоточил върху неспособността на Байдън да си спомни датата на смъртта на сина си Бо. Който почина през 2015 г. „Как, по дяволите, се осмелява да повдигне тази тема“, възмути се Байдън. Добавяйки, че „от деня, в който синът му е починал“, той носи броеницата му на лявата си ръка.

Демократите казаха, че ядосаният Байдън искал директно да се обърне към репортерите с коментари относно доклада. Имало известна дискусия относно времето на пресконференцията. Дали да се проведе в четвъртък или в петък. Байдън каза на репортери по-рано тази седмица, че ще отговаря на въпроси в четвъртък. Така беше взето решение да го направи. Много членове на неговия екип отбелязаха, че пресконференцията е позволила на президента да даде решителен отпор. Но всъщност е привлякла още повече внимание към проблема с напредналата му възраст, отколкото самият доклад.

Демократите също изразиха раздразнение, че Хър е говорил за проблемите с паметта на Байдън. По време на комуникацията му със следователите миналата есен. „Боже, отново имам посттравматично стресово разстройство, както тогава заради Джеймс Коми“. Се казва в едно съобщение в кореспонденцията на бивши сътрудници на Хилъри Клинтън. (Джеймс Коми е бившият директор на ФБР, който обвини Клинтън, че използва сървър на персонален компютър за официална кореспонденция.- Ред.).

Някои демократи в Конгреса разкритикуваха специалния прокурор Хър, че нарича Байдън човек с пропуски в паметта. И подчертаха, че списъкът с постижения на Байдън е много по-дълъг от този на Тръмп. „Това е удар под пояса – дори споменаха смъртта на сина му“, оплака се сенатор Джон Фетърман. „Просто ужасно”.

 

Автори: Кен Томас, Катрин Луси, Ани Лински; Източник: wsj.com//Превод: Opposition

Още новини четете в категория Новини