Григор Сарийски: Големият упадък“ е присъдата за една епоха на нехайство и самодоволство

Доц. Сарийски: Искат световно правителство

Под претекст, че се стремим да установим някакъв демократичен ред, върхушката прави точно обратното, като пречи на хората да изповядат своите ценности и възгледи. Това каза доц. Григор Сарийски пред БНР.

В предаването „12+3“  той обясни, че „ако направите запитване каква част от българите искат да бъдат приети мигранти, ще видите, че тези хора са единици, нищожен процент, а тази цена ще я платим всички“.

Доц. Сарийски се аргументира с изследвания, които показвали „какви са ефективните разходи за миграция“. 

„В САЩ бяха пуснати 2,5 млн. мигранти и това доведе до рязък ръст на социалната цена и на публичните разходи, нарастване на престъпленията. Същото го има във Франция и Нидерландия. Някъде около 17 млрд. плаща на година Нидерландия, за да може социално да осигурява тези хора“, твърди доц. Сарийски.

Той коментира книгата на Нийл Фъргюсън „Големият упадък“ и даде пример с ограничаване на свободи и права. 

„За върховенството на правото направо не знам откъде да захвана, защото то започва постепенно да отстъпва пред създаването на такива структури на влияние още от времето на Първата световна война. Това е процес, който Фъргюсън проследява в тази книга“, сподели мнението си доц. Сарийски.

И даде пример: 

„Но достатъчно е да вземем един пресен пример – ограничаването на правата на хората покрай т. нар пандемия. Ако някой беше казал преди 4 – 5 години, че ще бъде ограничено правото на придвижване, ако нямате зелена карта, имунизация, никой нямаше да повярва и всеки щеше да ни нарече конспиратор, но това стана факт“. 

„Големият упадък“ е присъдата за една епоха на нехайство и самодоволство. Докато арабският свят се бори за демокрация, а Китай се опитва да премине от икономическа либерализация към върховенство на правото, западните общества прахосват вековно институционално наследство. За да спрем упадъка на западната цивилизация, се нуждаем от смели лидери и радикални реформи. Въпросът без отговор е дали западната цивилизация (и конкретно част от сегашното й политическо ръководство) е способна да поеме по този път.

 

Още новини четете в категория Свят