Американски изтребител F-16 се разби край западното крайбрежие на Южна Корея

Американски изтребител F-16 се разби край западното крайбрежие на Южна Корея

Американски изтребител F-16 се разби на западния бряг на Южна Корея, съобщи агенция Йонхап .

Според негови източници пилотът се е катапултирал и не е пострадал. Самолетът се разби в морето около 8:40 ч. местно време (17:40 ч. GMT) в щата Чонбук близо до военновъздушната база Кунсан.

По-късно военновъздушните сили на САЩ потвърдиха катастрофата. „Пилотът се катапултира безопасно и беше изваден около 9:30 сутринта (16:30 ч. GMT). Той е в съзнание и беше транспортиран до медицинско заведение за оценка [на състоянието му]“, се казва в изявлението, публикувано на уебсайта на авиобазата Кунсан. казах. Военните посочиха още, че инцидентът е станал по време на полета.

Командирът на крилото благодари на Южна Корея за помощта при спасяването на американския военнослужещ и каза, че силите сега ще бъдат насочени към търсене на останките от самолета. Причините за катастрофата няма да бъдат оповестени до приключване на разследването.

Подобна ситуация се случи през декември 2023 г. На 11 декември американски изтребител F-16 се разби по време на тренировъчен полет над Жълто море. Пилотът успя да катапултира.