Първата европейска карта за инвалидност идва, но бавно

Първата европейска карта за инвалидност идва, но бавно

Законодателите постигнаха споразумение за стандартизирана карта за инвалидност в целия ЕС. Тя ще позволи на хората с увреждания да се радват на същите предимства и улеснения в публичните и частните услуги в цяла Европа. Но няма да влезе в сила в рамките на три години и половина.

Съгласно новите правила, договорени от членовете на ЕП и министрите на ЕС в четвъртък (8 февруари), хората с увреждания ще получат документ, потвърждаващ състоянието им в целия ЕС. Той ще гарантира равен достъп до специални условия и преференциално третиране като намалени или нулеви входни такси, приоритетен достъп , и запазени паркоместа.

Обхватът на картата ще включва транспортни услуги – макар и с някои изключения – както и културни събития, музеи, развлекателни и спортни центрове и увеселителни паркове.

Законодателите също се съгласиха да подобрят съществуващата европейска карта за паркиране, която отсега нататък ще има същия стандартен дизайн. Това ще я направи валидна в цяла Европа, заменяйки мозайката от национални карти, издавани в момента от местните власти.

Цялостната сделка „бележи трансформираща стъпка към по-достъпно и справедливо общество“, според белгийския министър на уврежданията и социалните въпроси Карин Лалиукс. „Това потвърждава отново ангажимента на ЕС за насърчаване на приобщаването за всички граждани в нашия многообразен Съюз“, каза тя.

През 2022 г. 101 милиона души на възраст над 16 години в рамките на блока са имали някаква форма на увреждане, изчислява Евростат. Друго проучване на статистическата служба на ЕС установи, че 21,1% от гражданите на ЕС с увреждания на възраст 16 и повече години са изправени пред риск от бедност през 2021 г. в сравнение с 14,9% от трудоспособните.

Между 2016 г. и 2018 г. осем държави от ЕС – Белгия, Кипър, Естония, Финландия, Италия, Малта, Словения и Румъния – участваха в успешен пилотен проект за Европейска карта за инвалидност. Той убеди Европейската комисия да изнесе концепцията и изпълнителната власт да представи предложение миналия септември.

Законодателите подкрепиха първоначалното предложение, съгласиха се да направят получаването и подновяването на Европейската карта за инвалидност безплатно. Освен в случай на загуба или повреда.

Те също така измениха закона, за да създадат уебсайт, достъпен на всички езици на ЕС и в достъпни формати, за да предоставя подходяща информация както за Европейската карта за инвалидност, така и за Европейската карта за паркиране.

Европейският форум на хората с увреждания, който провеждаше кампания за картата повече от десетилетие, приветства сделката като „важна победа за движението на хората с увреждания“. „Очакваме тази карта да бъде добре приложена. Да се превърне в крайъгълен камък за пълното включване на гражданите с увреждания в европейския проект“. Това каза президентът на EDF Янис Вардакастанис.

Периодът на изпълнение, договорен от законодателите, обаче предизвика критики от гражданското общество, тъй като беше счетен за твърде дълъг. Държавите-членки ще имат 30 месеца, за да се адаптират и още 12 месеца, за да приложат новите правила. Това означава, че ще са необходими почти три години и половина, за да се появи картата.

Текстът на политическата сделка все още се нуждае от официално одобрение от Съвета на ЕС и Парламента. Окончателното одобрение от евродепутатите се очаква през април.

Източник: euronews.com  Превод и редакцияОТ УПОР

Още новини четете в категория Новини