Дмитрий Песков: Столтенберг нагнетява напрежението

Дмитрий Песков: Столтенберг нагнетява напрежението

Изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че страните от алианса обсъждат привеждане в пълна готовност на ядрените си арсенали, е поредна стъпка към увеличаване на напрежението. Това заяви на брифинг прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, съобщава ТАСС.

„Това не е нищо повече от още една стъпка към увеличаване на напрежението,“ коментира говорителят на Кремъл, описвайки изказването на Столтенберг. Песков отбеляза, че изявлението на генералния секретар на НАТО противоречи дори на позицията, която Западът заема, като прикрива очевидно безсмислени събития, като конференцията за Украйна в Швейцария.

„Това, което каза г-н Столтенберг, явно не се вписва в контекста на декларацията, приета предишния ден, в която се говори за недопустимост на подобна реторика,“ добави говорителят на Путин.

Песков подчерта, че за разлика от западните политически фигури, руският президент Владимир Путин никога не засяга ядрените въпроси „по собствена инициатива и е много внимателен към това“.

„Когато президентът Путин говори по тези въпроси – по военните ядрени въпроси – той отговаря на нечии въпроси, на въпроси на журналисти, включително чуждестранни,“ отбеляза Песков.

Столтенберг разказа за дискусиите в НАТО в интервю за „Дейли Телеграф“. Той посочи, че алиансът се притеснява, наред с други неща, от нарастващата ядрена мощ на Китай. Затова обсъжда колко бойни глави трябва да бъдат поставени в бойна готовност.

Столтенберг: НАТО провежда консултации за поставяне на ядрени оръжия в бойна готовност

 

Източник: Гласове

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News