Китай: Страните от Г-7 нямат право да говорят от името на международната общност

Китай: Страните от Г-7 нямат право да говорят от името на международната общност

Говорителят на китайското външно министерство Лин Дзиен заяви, че Г-7 няма право да говори от името на международната общност, тъй като страните от Г-7 представляват малцинство от световното население

Групата на седемте включва САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Япония, Канада и представител на ЕС. Лин Дзиен подчерта, че Г-7 представлява само 10% от световното население и че икономическият дял на тези страни намалява всяка година.

Той отбеляза, че Г-7 е загубила първоначалната си цел за координиране и стабилизиране на международната икономическа среда и все повече се превръща в политически инструмент за поддържане на хегемонията на САЩ и западните страни.

Тазгодишната среща на върха на Г-7 се проведе под италианско председателство от 13 до 15 юни в област Пулия, Италия. Основните теми на срещата бяха Украйна, ситуацията в Близкия Изток и миграцията. Лидерите на страните от Г-7 и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обсъдиха и „намаляването на зависимостта от Китай“.

В изявлението си, Г-7 подчерта, че не се опитва да навреди на Китай или да осуети икономическото му развитие, но ще продължи да предприема действия за защита на бизнеса от нечестни практики и за изравняване на условията на игра.

Г-7 също предупреди за мерки срещу китайски финансови институции, които са помогнали на Русия да се сдобие с оръжия за войната срещу Украйна.

Вашингтон наложи нови санкции на китайски фирми, доставящи полупроводници на Русия. Изявлението на Г-7 критикува също „милитаризацията и дейностите по принуда и сплашване“ на Китай в Южнокитайско море.

В отговор, Лин Дзиен заяви, че изявлението „клевети и атакува Китай“. Според него, твърденията на Г-7 са „преработени клишета. Те нямат фактическа, правна и морална основа и са пълни с арогантност, предразсъдъци и лъжи“.

 

Източник: obektivno.bg

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News