Столтенберг: НАТО провежда консултации за поставяне на ядрени оръжия в бойна готовност

Столтенберг: НАТО провежда консултации за поставяне на ядрени оръжия в бойна готовност

Държавите-членки на НАТО започнаха консултации относно необходимостта от поставяне на ядрени оръжия в бойна готовност, каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг пред The ​​Daily Telegraph.

„Няма да навлизам в оперативни подробности за това колко ядрени бойни глави трябва да работят и кои трябва да се съхраняват, но трябва да се консултираме по тези въпроси. Точно това правим“, каза той. Шефът на НАТО добави, че прозрачността по въпроса „помага да се предаде директното послание“, че НАТО е „ядрен съюз“.

„Целта на НАТО е, разбира се, свят без ядрени оръжия, но докато съществуват ядрени оръжия, ние ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрени оръжия, а НАТО не, е по-опасен свят“, подчерта Столтенберг.

Той каза, че е особено загрижен за Китай, който инвестира сериозно в модерни оръжия и ще увеличи броя на своите ядрени бойни глави до 1000 до 2030 г. „И това означава, че в не много далечно бъдеще НАТО може да се изправи пред нещо, което никога досега не се е сблъсквал и това са два потенциални противника с ядрена енергия – Китай и Русия, разбира се, това има последствия“, смята шефът на НАТО.

Модернизиране на ядрените арсенали

Столтенберг добави, че САЩ и техните европейски съюзници в момента модернизират своите ядрени арсенали. „САЩ модернизират своите гравитационни бомби за ядрените бойни глави. Които имат в Европа, а европейските съюзници модернизират самолетите. Които ще бъдат предназначени за ядрената мисия на НАТО“, каза той.

Според вестника Обединеното кралство е разположило около 40 от своите 225 ядрени бойни глави. Докато САЩ имат 1700 бойни глави (и още 3700 в резерв). В същото време вестникът подчертава, че Франция „не предоставя атомния си арсенал на разположение на алианса. Поради отдавна взето решение да запази независимост над собственото си възпиране“.

Коментирайки ситуацията в Украйна, Столтенберг призова западните страни да продължат да подкрепят Киев. „Силно вярвам, че ако (руският президент Владимир) Путин надделее в Украйна. Ще станем по-уязвими и тогава ще трябва да инвестираме още повече в нашата отбрана“, посочи той.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News

One thought on “Столтенберг: НАТО провежда консултации за поставяне на ядрени оръжия в бойна готовност

Comments are closed.