Денят на престъпното безумие или началото на Междусъюзническата война

Денят на престъпното безумие или началото на Междусъюзническата война

16 юни – фатална дата от родната история. Момент, който изправя България срещу нейните съседи в името на националното обединение и хилядите българи, подложени на тежки репресии.

Става дума за Междусъюзническата война на 16 юни 1913 г. Първата балканска война е в историята. Османската империя е разбита и почти изцяло изгонена от Европа.

България установява контрол над нови земи, но държавният и военният елит не са на необходимото ниво за справяне със сложната политическа ситуация. Всички сигнали са пренебрегнати или пропуснати от политическата класа и така се стига до 16 юни, когато цар Фердинанд и ген. Михаил Савов решават да засилят българската позиция на предстоящите преговори с една успешна военна акция.

През нощта на 16 срещу 17 юни ген. Савов, в изпълнение на заповедта на царя, нарежда на Четвърта и Втора армия да атакуват сръбските и гръцките позиции в Македония, което става без знание на правителството. 

След ожесточени боеве българските войници са принудени да отстъпят, а моментът остава в нашата история като „Денят на престъпното безумие“.

На днешната дата преди 58 години една млада дама – само на 26 години, оставя своята ярка диря в космическата наука. На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова излита с кораба „Восток 6“ и влиза в историята. Тя прави 48 обиколки на Земята и прекарва в Космоса 2 дни 22 часа и 50 минути.

Валентина остава единствената жена и до днес, направила самостоятелен полет.

Биографията на Терешкова също впечатлява. Родена е през март 1937 г. в село Масленниково в Централна Русия. До 1960 г. работи във фабрика за технически платове в старинния руски град Ярослав и учи във вечерно училище.

Увлича се по парашутизма и авиационния спорт, тренирайки в местния аероклуб. През декември 1961 г. специална комисия обикаля аероклубовете на страната и подбира момичета парашутистки за подготовка за евентуален космически старт. Така Валентина попада в отряда на космонавтите. Днес Валентина е генерал-майор от авиацията в оставка, професор и обществен деец.

На нейно име е наречен кратер на Луната, а малка планета под номер 1671 носи името „Чайка“ – нейното прозвище по време на полета.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News