Пентагонът не отрича доклада за дискредитирането на китайските ваксини

Пентагонът не отрича доклада за дискредитирането на китайските ваксини

Министерството на отбраната на САЩ не отрече съобщение на Ройтерс за кампания за дискредитиране на китайските ваксини срещу COVID-19, организирана от американската армия, и заяви, че противодейства на Китай в информационното пространство.

Ройтерс заяви в своя доклад, публикуван в петък, че по-специално американската армия е преследвала кампания за дискредитиране на китайската ваксина Sinovac срещу коронавируса в социалните мрежи с цел намаляване на влиянието на Китай в страните от Югоизточна Азия. Кампанията, организирана най-активно във Филипините, имаше за цел да постави под съмнение ефикасността на китайските ваксини и други артикули, доставени от Китай, включително маски за лице и комплекти за тестване.

„Министерството на отбраната (МО) провежда широка гама от операции, включително операции в информационната среда (OIE), за да се противопостави на злонамереното влияние на противника. Дейностите на Министерството на отбраната, включително OIE, провеждани извън зони на въоръжени конфликти, се координират и деконфликтират с други отдели и агенциите, според случая, процесът е целенасочен, методичен и всеобхватен“, каза говорителят на Министерството на отбраната Лиза Лорънс.

„Няколко държавни и недържавни актьори използват социални медийни платформи и други медии, за да разпространяват дезинформация и да провеждат злонамерени кампании за влияние срещу Съединените щати“, отбеляза говорителят.

„Министерството на отбраната използва различни платформи, включително социални медии, за да се противопостави на злонамерените атаки на влияние, насочени към САЩ, съюзниците и партньорите“, добави Лорънс.

„Що се отнася до дезинформацията за COVID-19, Китай [през 2020 г.] започна кампания за дезинформация, за да обвини лъжливо Съединените щати за разпространението на COVID-19“, отбеляза Лорънс. „В съответствие със Стратегията за национална отбрана на САЩ, Министерството на отбраната продължава да изгражда интегрирано възпиране срещу критични предизвикателства за националната сигурност на САЩ, включително възпиране на разпространението на дезинформация от КНР под контрола на процеса на координация и деконфликт на Министерството“, каза тя.

Ройтерс каза в публикацията си, че репортерите на информационната агенция са идентифицирали най-малко 300 акаунта в платформата X, създадена през лятото на 2020 г., с публикувани там провокативни съобщения, призоваващи да не се вярва на Китай. бивш Twitter, който съответства на описанията, споделени от бивши американски военни служители, запознати с операцията във Филипините.

Усилията срещу вакс се провеждат от пролетта на 2020 г. до средата на 2021 г., информира Ройтерс.

Източник: tass.com

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News