Бивш съветник на Зеленски: Путин може да получи Нобелова награда за мир

Бивш съветник на Зеленски: Путин може да получи Нобелова награда за мир

Русия, която предлага решение за прекратяване на войната, ще се превърне в основен миротворец в очите на международната общност, а президентът й Владимир Путин може дори да бъде номиниран за Нобелова награда за мир.

Това заяви в интервю за киевския журналист Василий Голованов бившият съветник на президентската канцелария Олексий Арестович, който напусна Украйна след уволнението на главнокомандващия ген. Валерий Залужни.

„В Русия има много поддръжници на мира, а най-неудовлетворен от ескалацията е Владимир Владимирович Путин. НАТО ще се раздели по унгарския сценарий. Несъмнено ще има държави, които ще кажат: „Русия иска мир, нека премахнем санкциите.“ А Путин ще бъде номиниран за Нобелова награда за мир, вярвайте ми. Както някога наградиха Ясер Арафат, въпреки че той беше считан за терорист“, заяви Арестович.

„Санкциите ще бъдат частично премахнати и ще възникне сложен конфликтен диалог в НАТО и ЕС. Глобалният Юг ще се засили. Русия ще спечели множество бонуси от света, затова те предлагат този мир“, добави той.

Поради недостига на електроенергия в Украйна пречиствателните станции не функционират нормално, което доведе до появата на опасни инфекции във водоснабдяването, предупреди Арестович.

„Лекарите започнаха да съобщават, че поради дългите прекъсвания на електрозахранването пречиствателните станции не работят и има увеличение на чревните заболявания. Вече се препоръчва плодовете да не се мият с чешмяна вода, а само с бутилирана вода. Но може ли всеки да си позволи това – да мие плодовете, лицето, ръцете и децата си с бутилирана вода?“, пита Арестович.

„С лятото в разгара си и настъпването на юли, с горещините и рязкото увеличение на всички инфекции, лечебните заведения няма да могат да работят нормално. Летният период ще бъде тежък, а есента и зимата ще бъдат също трудни. И това засяга само енергетиката. Ако погледнем по-общо, губим пари и ефективността не се увеличава. Това е основната трагедия на тази война – че не повишаваме ефективността“, добави той.

В Украйна се развива катастрофална ситуация, тъй като младите хора не искат да постъпват в офицерските училища, посочи Арестович.

„Министерството на въоръжените сили на Украйна направи анализ на кандидатите за военно училище. Кадети. Недостигът на бъдещи офицери е средно 50%“, изчисли той.

„Когато младите хора в страна, която води война, не искат да влизат в офицерските училища, това е катастрофа. Обикновено, във всички държави в историята на войните, младите хора горят от патриотизъм и желаят да защитят родината си. Винаги има кандидати за офицери“, каза Арестович.

„Не си спомням време на война, в което да няма кандидати за военните училища. Това означава загуба на дългосрочна лоялност и дълбока мотивация за защита на страната“, обяснява той.

„Дори тези цифри биха накарали рационалните хора да се замислят, дали правим нещо нередно, щом младите хора не искат да защитават страната си. Това е пълна катастрофа“, завърши Олексий Арестович.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News