Евелин Банев-Брендо вече лежи в Софийския затвор

Евелин Банев-Брендо вече лежи в Софийския затвор

Обявеният за международно издирване Евелин Банев, по прякор Брендо се е предал доброволно тази сутрин около 7:30 часа, съобщават от МВР. Полицията ще го предаде на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.  Преди година се оказа, че той се е криел в страната с фалшиви документи. По-късно стана ясно, че е придобил и украинско гражданство, поради което не беше екстрадиран и у нас.

Евелин Банев-Брендо се е предал в затвора в София около 7:30 ч. тази сутрин, каза служебният министър на правосъдието Мария Павлова пред медиите. Той е бил заедно с адвокат. След това е транспортиран до Съдебната палата, където са извършени процедури по установяване и привеждането му в затвора, посочи Павлова. 

Банев бе обявен за международно издирване през 2018 г., припомни министър Павлова и каза, че той започва да търпи присъдата при първоначален строг режим. По отношение на присъдите в Румъния и Италия Павлова предположи, че както и преди, така и сега ще постъпи искане от защитниците на Банев цялото му наказание да бъде кумулирано и изтърпяно у нас.

Ако съдът у нас се произнесе в този смисъл, Банев може да търпи едно общо наказание тук. 

Предполагаше се, че Банев не е бил у нас и затова не е имало предварителна подготовка в системата за изпълнение на наказанията, че той ще се предаде, посочи Мария Павлова и заяви, че донякъде за министерството това е било изненада в известен смисъл. Още днес се очаква той да е приведен в затвора, като преди това ще мине през медицински преглед, каза още министър Павлова.

Евелин Банев, по прякор Брендо изчезна малко след като получи шест години затвор за пране на пари. През 2018 г. той беше обявен за международно издирване от българските власти, които не го откриха на адреса му, за да го отведат в затвора. 

Още тогава Румъния го издирваше заради десетгодишна присъда за наркотрафик, а в Италия го чакат 20 години затвор отново заради дрога по аферата „Кокаинови крале“.

През 2012 г. Брендо беше задържан у нас и изпратен в Милано, но го върнаха, защото първото му дело, тогава все още висящо, беше в България. То приключи последно от трите. Докато чакаше решението, Брендо беше с мярка подписка и забрана да напуска страната. Това не му попречи да избяга и да започне 5-годишното му издирване. 

През миналата година се оказа, че някак се е върнал у нас. Дори ходил при селски кмет, който му разписал пълномощно.

 

Източник: Нова телевизия, БТА

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News