ДПС: Подкрепата за ГЕРБ като победител на изборите е най-логичното решение

ДПС: Подкрепата за ГЕРБ като победител на изборите е най-логичното решение

„Най-логично е да подкрепим първите на изборите за съставяне на редовно правителство“. 

Това заяви Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС, по време на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на кабинет. Лидерът на Движението Делян Пеевски отсъстваше от срещата, което наложи Цонев да съобщи на държавния глава, че формацията им ще подкрепи ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство. 

„За нас прочитът на ниската избирателна активност категорично говори за нарушено доверие към политическите субекти и политическия процес в страната през последните 3-4 години. Това се дължи във всички случаи на факта, че в страната политическите сили се отдалечават дневния ред на хората. От ДПС говорихме много за проблема и дори това бе акцент в предизборната ни кампания. Да се върнем и да работим за хората“, каза Цонев.

По думите му българите не искат нови избори, а искат стабилизация и мнозинство на редовен кабинет, който да работи за решаване на проблемите им.

„Ще подкрепим победителите на последните избори. Гражданите ясно ни казаха, че трябва да потиснем политическото си его в името на решаването на проблемите в държавата, които не са никак малко“, отбеляза още Цонев. 

Той заяви, че от ДПС много разчитат на президента за добрата медиация в тежкия процес по преговорите. 

„Няма друг човек, който да го стори, разчитаме на вашия авторитет. Да бъдете на висотата, на която винаги сте били. Изборите са краен вариант и не са решение“, посочи Цонев.

 

Делегацията на ДПС отиде на консултациите при президента Румен Радев за връчване на първия управленски мандат. От страна на ДПС са Йордан Цонев, Иска Михайлова, Халил Летифов и Хамид Хамид.

Радев попита ДПС как оценяват перспективите за съставяне на кабинет в 50-ото НС.

„Съгласно конституцията при неуспех на първия проучвателен мандат, вторият идва задължително при вас. Имате ли вече някакви идеи за реализацията му?“, попита Радев.

Въпросът за ниската избирателна активност би могъл да е изходна точка за нашето поведение и решенията ни. За нас прочитът на изборните резултати, в частност ниската избирателна активност, говори за нарушено доверие към политическите субекти и политическия процес в страната. Това заяви на консултациите за съставяне на правителство при президента Йордан Цонев от ДПС. 

„Този процес се развива вече няколко години, най-интензивно в последните 3-4 години. Това във всички случаи се дължи на факта, че в страната политическите сили в последните години се отдалечават дневния ред на хората. Хората категорично не искат нови избори“, каза Цонев. 

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя – ГЕРБ. „Това е волята на българския народ, а не нещо измислено. И гласувалите, и негласувалите казаха едно и също.

„Доверието може да се повиши само чрез работа на редовен кабинет. Най-логично е да бъде подкрепен мандата на победителя“, смята Йордан Цонев.

От ДПС очакват от президента да играе ролята на медиатор и с авторитета си да успее да убеди партиите да намерят решение за изход от ситуацията.

„Изборите са краен вариант и не се решение“, каза той.

От днес държавният глава започна консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание.

 В 9.00 часа Радев разговаря с представителите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. От 14.00 часа президентът ще се срещне с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

 

Източници: Гласове

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News