Бедствено положение във Варна, градът е без ток, паднали дървета блокират пътища

Бедствено положение във Варна, градът е без ток, паднали дървета блокират пътища

Във връзка с извънредно силния ураганен вятър и валежи, рязко влошилите се метеорологични условия на територията на Община Варна и опасността за здравето и живота на гражданите, обявявам бедствено положение в общината. Това заяви малко след 2 часа през нощта кметът Благомир Коцев, съобщава пресцентърът на Община Варна.

„Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината“, се казва в обръщението на кмета на Варна.

„Налице са условия, които застрашават живота и здравето на гражданите. Общината още веднъж призовава хората да останат по домовете си.

Свиквам кризисен щаб, който да оцени щетите и да предприеме незабавни мерки за връщане на града към нормален ритъм. До събирането на щаба всички налични ресурси, звена, органи и специализирана техника са на терен, за да окажат съдействие на пострадалите и за отстраняване на последиците от бедствието.

Вследствие на оценката ще вземем решение колко дълго да продължи режимът на бедствено положение и има ли необходимост от включване на ресурс и техника от съседни общини.

Ще ви държа в течение за ситуацията“, се допълва в обръщението на кмета на Варна.

Ураганни ветрове имаше вчера почти цялата страна.

 В София екипите се отзоваха на още най-малко 20 сигнала за щети, нанесени от бурния вятър.

Дървета паднаха и изпочупиха паркирани коли в Пловдив и в Стара Загора.

Температурите паднаха рязко, заваля и първият сняг на по-високите места у нас. Това доведе до затруднения в трафика, най-вече през старопланинските проходи.

Временно е ограничено движението за тежкотоварни автомобили през прохода Троян – Кърнаре. Виелица създава проблеми и на движещите се през Шипка.

 

Още новини четете в категория Новини