Илон, изгубихме връзка с ракетата

Илон Мъск: Байдън е лъжец

Американската компания „Спейс Екс“ изстреля мега ракетата си Starship, но бустерът, а след това и капсулата, се взривиха минути след старта, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.

Бустерът трябваше да изведе космическия кораб в космоса, но комуникацията бе прекъсната осем минути след изстрелването от стартовата площадка на компанията в Тексас. От „Спейс Екс“, компанията на Илон Мъск, съобщиха, че ракетата е повредена.

В излъчването на живо в социалната мрежа Х инженерът на SpaceX Джон Инспрукър съобщи на Мъск: „Илон, имаме проблем, загубихме данните от втората… може да сме я загубили.“ След което добави, че ракетата може да се е самовзривила като предпазна мярка: „Вярваме, че автоматизираната система за прекратяване на полета изглежда се е задействала много късно в изгарянето.“

Първият тестов полет през април също приключи с експлозия четири минути след изстрелването. Седем месеца по-късно 121-метровата ракета бе изстреляна от площадката в Бока Чика. Целта на теста бе космическата капсула да се отдели от ракетата и да се отправи в космоса.

„Старшип“ е най-голямата и мощна космическа ракета, строена досега.