Словакия няма да подкрепи санкции срещу ядреното гориво на Русия

Словакия няма да подкрепи санкции срещу ядреното гориво на Русия

Словакия планира да възрази срещу включването на гориво за атомни електроцентрали в 12-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, тъй като това е червена линия за партията Посока – социалдемокрация, която е най-голямата в правителствената коалиция, каза словашкият външен министър Юрай Бланар .

„За нас е червената линия, че не трябва да има ядрено гориво (в пакета от санкции – ТАСС). Нашите атомни електроцентрали все още не могат да преминат към гориво, алтернативно [на руското]. Това определено не може да бъде там (в списъка на ограничения – ТАСС), каза той по словашката телевизия .

Според външния министър Европейският съюз ще се вслуша в мнението на Словакия. При условие, че руско ядрено гориво бъде добавено към следващия пакет от санкции, Братислава ще наложи вето на тази клауза, каза той.

Бланар подчерта, че преди ограниченията да бъдат наложени от Европейския съюз, не само тяхното въздействие върху ЕС, но и върху Словакия като отделна страна, трябва да бъде разгледано внимателно.

 

Словакия има две действащи атомни електроцентрали – Моховце, разположена на 130 километра източно от Братислава, и Бохунице, разположена близо до село Ясловске Бохунице в западната част на страната. И двете са построени с помощта на Съветския съюз и след това на Русия.