Байдън: САЩ и техните съюзници ще предприемат мерки за укрепване на системата за ПВО на Украйна

Байдън: САЩ и техните съюзници ще предприемат мерки за укрепване на системата за ПВО на Украйна

Вашингтон и неговите съюзници възнамеряват да предприемат нови стъпки за укрепване на способностите за противовъздушна отбрана на Украйна, заяви президентът на САЩ Джо Байдън в изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом.

„Тази седмица ще приветствам президента Зеленски и лидерите на НАТО във Вашингтон и ще се срещна с президента Зеленски, за да изясня, че нашата подкрепа за Украйна е непоклатима. Заедно с нашите съюзници ще обявим нови мерки за укрепване на украинския въздух защити“, каза Байдън.

Според президента на САЩ „от решаващо значение е светът да продължи да стои до Украйна“.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че руските въоръжени сили, в отговор на опити за атака на енергийни обекти на руска територия, са нанесли високоточен удар по съоръжения на военната промишленост и военновъздушни бази на украинските въоръжени сили, целите на удара са били постигнати. Министерството отбеляза, че изявленията на украинските власти за предполагаемо умишлен ракетен удар от Русия по граждански цели не отговарят на действителността.

Снимки и видео от мястото на инцидента потвърждават факта на разрушенията, причинени от падането на украинска противовъздушна отбранителна ракета. Министерството на отбраната отбеляза, че „подобни истерични изблици на киевския режим се случват от няколко години и всеки път в навечерието на поредната среща (среща на върха) на техните покровители от НАТО“.

Както заяви първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски, във вторник ще се проведе заседание на Съвета за сигурност на световната организация за Украйна. На срещата Русия ще запознае членовете на Съвета за сигурност на ООН с факти, опровергаващи украинската версия за атаката срещу Киев.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News