АКТУАЛНИ

Арнолд Шварценегер за най-ценното умение на успешните хора

Арнолд Шварценегер за най-ценното умение на успешните хора

Да бъдеш любопитен и добър слушател са две неща, които са ключово значение за ефективното използване на връзките ви с други хора при преследването на вашите целите си. Тук не става въпрос за някакви манипулативни тактики, а за чисто практическо приложение.

В крайна сметка хората могат да бъдат ресурси – на знания, на подкрепа, на емоции. Но едва когато се научите да попивате това, което тези хора ви казват, вие наистина започвате да извличате ползи от другите и самите вие да се превръщате в ресурс. Това пише известният културист, актьор и политик Арнолд Шварценегер в материал за Си Ен Би Си.

Най-ценното умение: Да задавате добри въпрос „как“ и „защо“
„Във фитнеса, ако видя някой да опитва нова тренировъчна техника, която ми изглежда нелогична, бих го попитал за нея, защото в крайна сметка може да ми помогне. Когато видях великия културист Винс Жиронда да прави разтягане на трицепс в странично легнало положение във фитнеса си, например, признавам, че си помислих, че изглежда като малък Мики Маус с малката гиричка, която използва“, разказва Шварценегер.

 „Но вместо да отхвърля подхода му, предвид факта, че Винс нямаше опит във вдигането на тежести, аз го изпробвах лично. Направих 40 серии по време на следващата ми тренировка за ръце, като на следващия ден трицепса ми не спря да трепери. Упражнението беше толкова ефективно, че трябваше да попитам Винс за него: „Как измисли това упражнение?“, „Защо това работи по-добре от други подобни движения?“,  „Как най-добре да го включа в тренировка?“, спомня си бившият губернатор на Калифорния.

Шварценегер обяснява, че въпросите му са имали няколко цели.

„Отговорите, ако имаха смисъл, биха облекчили всяко мое съмнение или притеснение. Като бях любопитен, показах скромност и станах съюзник на Винс, което направи по-вероятно той да сподели други ценни техники за обучение“, споделя той.

По думите му най-важното от всичко е, че задаването на добри въпроси „как“ и „защо“ за нещо, което ви интересува, увеличава шансовете информацията да остане в мозъка ви и да се свърже с други подобни информационни късчета, което я по-полезна за вас.

 
„Ето защо обичах да бъда губернатор повече от всяка друга работа, която някога съм имал. Това беше възможност да погълна цялата тази информация за начина, по който функционира нашето общество, и да я използвам, за да помогна на милиони хора“, разказва той.

„Учех нонстоп. Колкото повече научавах и колкото повече въпроси задавах на хората, които ме учеха, толкова повече разбирах как са свързани нещата и толкова по-добър лидер ставах. Разбира се, имах късмет. Като губернатор, дори и да не бях естествено любопитен, можех да накарам хората да обясняват неща за начина, по който работи държавата, докато не ми стане ясно, независимо колко време отнема. Повечето хора нямат такъв късмет. Те нямат силата да карат другите да им обясняват света. Те трябва да се опитат да го разберат сами, което може да бъде много смущаващо и много обезкуражаващо без подкрепа“, добавя Шварценегер.

Той вярва, че това е една от причините хората да имат чувството, че животът им е в задънена улица.

„Те живеят в свят, който не разбират напълно. Светът е такъв, какъвто е, и те са такива, каквито са, и това е просто нещо, което трябва да приемат и с което трябва да се справят“.

Може би са били родени в живот, в който други са били богати, а те са били бедни, или други са били високи. умни или физически надарени, а те са били обратното на тези неща — и никой не им е обяснил, че въпреки че има някои обстоятелства, които не можете да промените, има други, които са под ваш контрол. Като сте любопитни и попивате като гъба знания, можете да използвате всичката тази информация, за да създадете визия за себе си, визия за вашето бъдеще, обяснява Шверценегер.