Печатницата на пари в САЩ трябва да произведе нови 106 млрд. долара за Украйна и Израел

Печатницата на пари в САЩ трябва да произведе нови 106 млрд. долара за Украйна и Израел

Белият дом поиска от Конгреса близо 106 милиарда долара за финансиране на амбициозни планове за укрепване на сигурността на Украйна, Израел и на южната граница на САЩ. Долната камара на Конгреса – Камарата на представителите, обаче и днес остана без председател и не може да приема закони, включитено поисканата помощ.

Най-големият дял от средствата, поискани от американското президентство  –  61,4 млрд. долара, са за Украйна. Искането по това перо включва милиарди долари за обновяване на военната техника, с която разполага Киев, предоставяне на икономическа и военна помощ и подкрепа за украинските бежанци в САЩ.

Около 14,3 млрд. долара от средствата ще бъдат за Израел, голяма част от които са предвидени за укрепване на противоракетната и противовъздушна отбрана на страната и за покупка на други видове въоръжение за военните му нужди. Президентът Джо Байдън иска и 9 млрд. за хуманитарно подпомагане за Израел и Газа, където населението е изправено пред хуманитарна криза.

Долната камара на американския Конгрес обаче остана без председател, след като и при третият опит конгресменът републиканец Джим Джордан не беше избран. Това прави невъзможно приемането на закони, включително помощта, поискана от президента Байдън.

Джордан, който е член на Конгреса от щата Охайо, не успя да преодолее вътрешнопартийното разделение сред републиканците и при третото гласуване.

25 депутати републиканци бяха против, докато на второто гласуване те бяха 22-ма. Джордан получи 194 гласа при необходими 214, за да поеме председателския пост.  Все още не е ясно дали той ще остане в надпреварата.  Камарата на представителите е без председател след историческото отстраняване на Кевин Маккарти на 3 октомври.

В момента, когато президентът на САЩ призовава Конгреса да подкрепи помощи и инвестиции в сигурността за десетки милиарди, финансовото министерство във Вашингтон публикува данни, според които бюджетният дефицит на страната за изминалата година се е увеличил с 320 милиарда до 1,7 трилиона долара. Франс прес коментира, че това се дължи основно на спад в данъчните приходи и по-нисък размер на депозитите във Федералния резерв.  Недостигът за последната фискална година е третият най-висок след пандемията от КОВИД през 2020-а и 2021-ва година.

Източник: mediamall.info