Русия прекрати споразумението за трансгранично сътрудничество с Финландия

Русия прекрати споразумението за трансгранично сътрудничество с Финландия

Руският премиер Михаил Мишустин подписа указ за прекратяване на споразумението между Русия и Финландия за насърчаване на трансграничното сътрудничество, съобщава ТАСС. Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация.

„Да прекрати споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република Финландия за насърчаване на трансграничното сътрудничество между Руската федерация и Република Финландия, подписано в Хелзинки на 13 април 2012 г.“, се казва в заповедта.

Припомняме, че напрежението между държавите продължава от месеци. Хелзинки предприе серия от стъпки, сред които забрана влизането на автомобили с руски номера, както и заплаши с изземване на собствеността в страната руски собственици, които не плащат данъците и таксите си. 

Топ боец на неонацистка групировка, свързана с „Вагнер“, бе задържан във Финландия по искане на Украйна.

Финландия подаде документи за членство в НАТО и дава военни бази на САЩ. 

През юли стана ясно, че Финландия ще отнеме лиценза на руското консулство в Турку, едно от двете руски консулства в страната. Тази стъпка е отговор на изгонването на девет финландски дипломати от Русия миналия месец и на решението на Русия да затвори консулството на Финландия в Санкт Петербург.