АПИ се отказа от жалбите си срещу обявените за незаконни търгове за пътни ремонти

АПИ се отказа от жалбите си срещу обявените за незаконни търгове за пътни ремонти

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) не е внесла задължителните съдебни такси в размер на 4500 лв., въпреки че е обжалвала пред Върховния административен съд (ВАС) решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по отношение на открити от АПИ тръжни процедури за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, обявени с няколко решения на КЗК през октомври за незаконосъобразни. С това пътната агенция сама се е отказала да поддържа подадените от нея жалби във ВАС, който заради това ги е оставил без разглеждане.

Това показват няколко решения на ВАС по образувани дела по жалби на АПИ срещу няколко решения на КЗК от 5 октомври, с които тя отмени тръжните процедури на пътната агенция, защото са незаконосъобразни.

Новите търгове за пътно поддържане бяха обявени от АПИ през август, след като преди това през юли новото ръководство на пътната агенция спря започнатите от предишното служебно правителство поръчки за 4 млрд. лв. Новите търгове масово бяха обжалвани от пътни фирми, защото АПИ не изчака да приключат съдебните спорове по прекратяването на старите. Законът за обществените поръчки забранява да се открива нова процедура при неприключила стара със същия предмет.

КЗК обаче се произнесе за незаконосъобразността им и на друго основание, свързано с избрания от АПИ начин за оценяване на офертите. Пътната агенция реши да класира кандидатите по новите поръчки на базата на единични цени по десетки самостоятелно посочени дейности. Оказа се обаче, че от формулата за оценка на офертите са изключени 84 вида дейности, свързани с поддръжката на пътни съоръжения. В решенията си КЗК приема, че възложителят има автономност да създава формули за оценка на офертите, но няма логика от оценката да бъдат изключени една много голяма част от тях, при това по-скъпите дейности, отбелязва „Сега“.

Изданието допълва, че заради юридическите неразбории около тръжните процедури АПИ подписа анекси с пътните фирми само за зимното поддържане на пътищата, но и предвид продължаващата вече около 2 години и половина занижена пътна поддръжка и влошаването на състоянието на пътищата заради опитите за внасяне на законов ред в сектора след разкритите множество нарушения в сектора по времето на управленията на Бойко Борисов.