МОСВ: Очаква се повишение на речните нива в страната

МОСВ: Очаква се повишение на речните нива в страната
В резултат на валежи днес и през следващите три дни се очакват повишения на речните нива в някои от водните басейни. За това информира Министерството на околната среда и водите

Данните сочат, че по-значително покачване на водата днес е възможно в Дунавския басейн – в долните течения на основните реки западно от река Вит. В следобедните и вечерните часове на 24 и 25 ноември, в резултат на валежи от дъжд и сняг, ще има повишения на речните нива в целия басейн, уточняват от МОСВ. По-значителни повишения са възможни във вечерните часове на 24 ноември и през нощта срещу 25 ноември във водосборите западно от река Искър.

Очакват се повишения на речните нива и в Черноморския басейн. Такива се прогнозират във водосборите на реките южно от Варна. „По-значителни повишения са възможни във водосборите на реките Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска и Велека“, посочват от МОСВ. След понижаване утре и в петък, в събота се очакват нови повишения на речните нива, по-значителни – в следобедните и вечерните часове, във водосборите на южночерноморските реки.

Покачване на водите ще има и в Източнобеломорския басейн през следващите дни – прогнозите са за речните нива в долните части от водосбора на Тунджа и на Арда. В резултат на валежи от дъжд и сняг в събота ще има повишения на речните нива в целия водосбор, казват още от МОСВ.

Времето утре ще бъде предимно облачно, на отделни места, главно преди обяд, със слаби валежи от дъжд. Вятърът още сутринта ще отслабне, по-късно през деня ще се ориентира от запад-югозапад и ще започне затопляне. Преобладаващите максимални температури ще са между 7° и 12°, в София – около 9°, съобщиха по-рано.

 

Източник: ТРУД

 

Още новини четете в категория Новини