България с 20 места надолу в класацията за икономическа свобода

България с 20 места надолу в класацията за икономическа свобода

България рязко влошава представянето си в традиционното международно проучване „Икономическата свобода по света“, публикувано във вторник. Страната ни, която преди година бе 23-та, сега се е сринала на 43-о място, съобщи „Сега“.

Рейтингът се прави всяка година от канадския институт „Фрейзър“, чийто партньор у нас е Институтът за пазарна икономика. Тази година са включени 165 държави. Оценяват се редица показатели – достъпни ли са банковите заеми, поносими ли са данъците, ефективно и бързо ли действа съдебната система при увреждане на имущество, присвояване на акции или кражба на фирма и много др.

Най-висок бал събират най-развитите и модерни икономики – Сингапур е №1, следван от Швейцария, Нова Зеландия, САЩ, Ирландия, Дания, Австралия, Великобритания и Канада. Съседката Румъния ни е „отвяла“ и в това състезание, като заема 22 място. А България се намира в компанията на страни от други континенти като Ямайка и Бахрейн.

„В миналогодишното издание страната ни бе много по-напред основно заради по-разхлабените ограничителни мерки по време на ковид-пандемията, но резултатът и тогава сочеше понижение спрямо предната година. Така с две поредни все по-лоши представяния нивото на икономическата свобода у нас се връща с десетилетие назад“, коментират от Института за пазарна икономика, като изтъкват, че силните аспекти в икономиката на страната остават високо оценени, а при най-слабите няма никакво подобрение.

Експертите на ИПИ обясняват кои са „ахилесовите пети“ на България: В най-слабата за България категория – „Правна система и право на собственост“ – липсва осезаемо подобрение. Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост. Така, докато в останалите членки на ЕС оценките са около 8 точки, резултатът на България е близък и дори по-нисък от този в държави като Руанда, Уругвай, Молдова.

Слабата правна система и защита на право на собственост спъва инвестициите, предприемачеството и дългосрочното развитие на икономиката и това не може да бъде компенсирано и преодоляно с по-добри постижения в други измерения на свободата, посочват от ИПИ.

Източник: fakti.bg