Убити цивилни в Константиновка, може да е била украинска ракета

Убити цивилни в Константиновка, може да е била украинска ракета

Ракетата, която по-рано този месец удари оживен пазар в Константиновка и уби 17, ранявайки 32 души, може да не е била руска. Това сочи анализ на „Ню Йорк таймс“.

По-малко от два часа след трагедията украинският президент Володимир Зеленски обвини, както той каза „руските терористи“ за нападението. Атаката беше публично осъдена от ООН, ЕС и САЩ. И наистина от началото на инвазията си в Украйна Русия многократно и систематично атакува цивилни цели и нанася ракетни удари по училища, пазари и жилищни сгради, за да всее страх сред населението и да пречупи съпротивата му. Само в Константиновка през април руски обстрел на жилища и детска градина уби шестима души.

Но доказателствата, събрани и анализирани от „Ню Йорк таймс“, включително фрагменти от ракетата, сателитни изображения, свидетелски разкази и видеа водят до извода, че последният удар е бил резултат от заблудена украинска противовъздушна ракета, изстреляна от ракетна система „Бук“.

Атаката изглежда е била трагична злополука. Експерти по противовъздушна отбрана поясняват, че ракети като тази, ударила пазара, могат да се отклонят от курса си по различни причини, включително неизправност в електрониката или механиката, като повреда или откъсване на водещото крило по време на изстрелването.

ООН за Русия: Отвратително, ЕС: Гнусно и варварско

Говорител на въоръжените сили на Украйна заяви, че службата за сигурност на страната разследва инцидента и съгласно националното законодателство не може да коментира повече.

Украинските власти първоначално са се опитали да попречат на журналистите от „Ню Йорк таймс“ да получат достъп до ракетните отломки и района на удара непосредствено след взрива. Но в крайна сметка репортерите са успели да стигнат до мястото, да разпитат свидетели и да съберат отломки.

Записи от охранителни камери показват, че ракетата е летяла към Константиновка от посоката на контролираната от Украйна територия, а не от руските фронтови линии.

Докато се чува шумът от приближаващата ракета, поне четирима пешеходци изглежда едновременно обръщат глави към звука. Те са обърнати към камерата – в посока на контролираната от Украйна територия. Мигове преди да удари, отражението на ракетата се вижда, минавайки над две паркирани коли, което показва, че идва от северозапад.

Бойната глава на ракетата се взривява на няколко метра над земята малко преди удара, изхвърляйки метални фрагменти навън. Полученият кратер и щетите, простиращи се от точката на детонация, съответстват на ракета, идваща от северозападна посока според експерт по експлозиви.

Руски ракетни удари и обстрел в Северна и Източна Украйна, има загинали

Допълнителни доказателства разкриват, че минути преди удара украинските военни са изстреляли две ракети земя-въздух към руската фронтова линия от градчето Дружковка, разположено на около 16 километра северозападно от Константиновка.

Журналисти от „Ню Йорк таймс“ са били в Дружковка, когато са чули изстрелване на ракета към 14 часа, последвано няколко минути по-късно от втора. Случайно един от членовете на екипа е записал първото изстрелване в гласово съобщение.

Жителите на Дружковка също са съобщили за изстрелване на ракета по това време в местна група в „Телеграм“. „Още една“, пише в пост в 14:03 часа, като се има предвид второ изстрелване. Местните жители в близост до изстрелванията ги описват като необичайно гръмки – по-силни от звуците на войната, с които са свикнали, а това съответства на свидетелски разкази за предишни изстрелвания от ракетната система „Бук“.

Времето на тези изстрелвания съответства като времева рамка на времето на падане на ракетата, която около 14:04 часа удари пазара в Константиновка.

Освен това двама свидетели са потвърдили пред „Ню Йорк таймс“, че са видели ракетите да бъдат изстрелвани от Дружковка по посока на руската фронтова линия около времето на удара в Константиновка. Един от тях казва, че е видял ракетите да се движат по посока на Константиновка. Украински войник, базиран в Дружковка, пожелал да остане анонимен, също посочва, че е чул две изстрелвания на ракети приблизително по същото време.

Един от свидетелите добавя, че ракетите са били изстреляни от полето в покрайнините на града, място, което според жителите се използва от украинската армия и от което преди са виждали да бъдат изстрелвани ракети за противовъздушна отбрана.

Журналистите на „Ню Йорк таймс“, които са посетили мястото, са видели признаци, че то наскоро е било използвано от военните, включително окопи, изкопи за отпадъци и следи от широки вериги, съответстващи на голямо военно превозно средство.

Друг ключов индикатор – следи от изгаряния. Различни ракети за противовъздушна отбрана, пускани от земята, се изстрелват от задната част на голямо превозно средство и изгарят околната трева, когато излетят. Анализът на сателитни изображения преди и след пускането им разкрива пресни следи от изгаряне около окопите в деня на удара, което вероятно показва, че мястото е било използвано за изстрелване на ракети.

След удара украинските власти обявиха, че той е бил нанесен от ракетна система С-300, която Русия използва както за прехващане на самолети, така и за нанасяне на удари по наземни цели. Но ракетите за С-300 имат различна бойна глава от тази, която се е взривила в Константиновка.

Металните части от фасадите на сградите, които са били най-близо до експлозията, са осеяни със стотици квадратни или правоъгълни дупки, вероятно пробити от кубообразни предмети, изхвърлени от ракетата.

Измерванията на дупките, както и фрагментите, открити на мястото на инцидента, съответстват по размер и форма по-специално на едно оръжие – ракета 9М38, която се изстрелва от самоходния зенитно-ракетен комплекс „Бук“. Известно е, че Украйна използва ракетната система „Бук“, както и Русия.

Някои от дупките са с ширина под 10 милиметра, докато други са малко по-големи. Ракетите 9M38 съдържат два различни размера твърди метални кубични фрагменти – с диаметър от осем и 13 милиметра.

Журналист на „Ню Йорк таймс“ е разгледал и други фрагменти от ракети, открити на множество места в Украйна, които са били изстреляни от руски системи за противовъздушна отбрана С-300, С-400 и „Бук“, както и от две различни американски системи за противовъздушна отбрана. Техните форми и размери показват, че щетите на мястото на пазара в Константиновка най-вероятно са причинени от ракета 9M38.

Двама независими военни експерти по обезвреждане на бомби, пожелали да запазят анонимност, също са стигнали до подобно заключение, заявявайки, че фрагментите и щетите на мястото на удара най-точно съответстват на ракета 9M38.

Ракетата най-вероятно е паднала с неизразходвано гориво в двигателя, което би се взривило или изгоряло при удара, предлагайки възможно обяснение за масовите следи от обгаряне на пазара в Константиновка, заключава „Ню Йорк таймс“.