Задържаха двама каналджии след гонки с мигранти край Елхово

Задържаха двама каналджии след гонки с мигранти край Елхово

Гранична полиция арестува каналджия, превозващ двама нелегални мигранти след продължителна гонка край Елхово и неуспешен опит на задържания да подкупи служителите на реда.

На 30.10.2023 г. на път I-7/ГКПП „Лесово“ – град Елхово/ граничен полицейски екип забелязал незаконни мигранти в района на отбивката до лозята за село Мелница. Екипът подал сигнал в дежурната част на ГПУ-Елхово и последвал мигрантите.

При навлизане по черния път, граничните полицаи видели лек автомобил, който ускорил скоростта и се насочил към служебния автомобил. Шофьорът – инспектор Димитър Димитров, разузнавач в сектор ОИД в РДГП Елхово, опитал да избегне челния удар и отбил възможно най-вдясно на пътя, така че да не удари циментовите колове на лозовия масив. Той избегнал катастрофата, но автомобилът с мигрантите ударил служебния автомобил от предната лява врата по цялото протежение до задния ляв калник.

Граничните полицаи последвали с включена звукова и светлинна сигнализация колата с мигрантите, която се насочила към град Елхово. Каналджията не се подчинил на подадените сигнали, като на няколко пъти видимо губил контрол върху управлението на колата и криволичил по платното, застрашавайки останалите автомобили.

Задържаха двама каналджии след гонки с мигранти край Елхово

За да не създават опасност за движението, граничните полицаи намалили скоростта, следвайки нарушителите от разстояние.

Преди хижа „Стария мост“ на ляв остър завой, автомобилът с мигрантите предприел рисково изпреварване, създавайки пряка опасност за насрещно движещ се товарен автомобил, който успял да отбие най-вдясно на платното за движение.

На около 100 метра след отбивката за хижа „Стария мост“ шофьорът на автомобила загубил контрол, напуснал платното за движение, навлязъл в канавката и спрял.

Водачът и мигрантите излезли и побягнали. Инспектор Димитров също излязъл и последвал каналджията. Разпоредил му няколко пъти „Стой, полиция!“ – без резултат. След това го предупредил „Стой, ще стрелям!“, но бягащият отново не се подчинил на полицейското разпореждане.

Тогава инспектор Димитров произвел предупредителен изстрел в безопасна посока. Каналджията се спънал, паднал, после пак продължил да бяга, но е настигнат и задържан.

Установено е, че той е 24-годишен сириец със статут на бежанец у нас.

Докато са проверявани документите му, сирийският шофьор извадил две банкноти, едната с номинал от 100 евро, а другата с номинал 50 евро и направил опит да подкупи инсп. Димитров.

Сириецът е задържан в ГПУ-Елхово. Задържани са и пътниците в колата му – двама мъже от Египет на 34 и 28 години, без документи за самоличност.

След прокурорско постановление за задържане до 72 часа бежанецът каналджия е конвоиран до следствения арест.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ГПУ-Елхово за престъпление по чл. 281 от НК.

Гранични полицаи задържаха водач на камион с 12 незаконни мигранти

Задържаха двама каналджии след гонки с мигранти край Елхово

При друг случай тази сутрин в 6.45 часа на главен път I-7 в района на Тополовград служители на „Гранична полиция“ забелязват товарен автомобил, движещ се в посока Елхово. Граничните полицаи веднага тръгват след него, подавайки му звуков и светлинен сигнал да спре. Шофьорът не се подчинява на полицейското разпореждане.

Камионът е последван и от втори граничен полицейски наряд от ГПУ-Елхово и автопатрул на полицията.

Опитвайки се да избяга, тирът навлиза в село Кукорево, община Ямбол и там е спрян. Шофьорът, 55-годишен софиянец, прави опит да избяга, но е задържан с помощта на служебното куче Улф.

В товарният отсек са открити 12 незаконни мигранти без документи за самоличност, по техни данни от Сирия.

Работата по случая продължава.

Задържаха двама каналджии след гонки с мигранти край Елхово