Унгария става председател на Европейския съвет на фона на остри разногласия с ЕС

Унгария става председател на Европейския съвет на фона на остри разногласия с ЕС

Унгария започва своето шестмесечно председателство на Европейския съвет на фона на сериозни разногласия с ръководството на ЕС по редица въпроси, включително по отношение на конфликта в Украйна и миграцията. На 1 юли тя ще наследи Белгия, а в края на декември ще предаде председателството на Полша.

Сложните отношения между Будапеща и Брюксел са отразени дори в мотото на президентството: „Да направим Европа велика отново!“, което наподобява предизборния слоган на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който не се радва на подкрепа от ръководството на ЕС, но който се открито подкрепен от унгарския премиер Виктор Орбан.

Обявявайки дневния ред на унгарското председателство, Орбан каза, че бързото прекратяване на конфликта в Украйна е най-важната му точка. „Ние се застъпваме за края на войната“, каза министър-председателят и добави, че конфликтът в Украйна все още „хвърля сянка върху всички събития в ЕС“.

Подобни думи противоречат на твърденията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която говори не за прекратяване на конфликта, а за постигане на победа за Украйна на всяка цена.

Разширяването на ЕС е друга важна точка от дневния ред. Има пет официални кандидати за членство в Западните Балкани: Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Сърбия и Черна гора. Унгария смята, че тяхното присъединяване ще „осигури нова енергия и нов импулс“, от които ЕС има толкова голяма нужда днес.

Междувременно Унгария смята, че процесът на разширяване не толерира двойни стандарти и трябва да се избягва политизирането по този въпрос. Следователно Украйна, която се ползва с подкрепата на ЕС по отношение на процеса на присъединяване, трябва да отговаря на същите критерии като всички останали кандидати.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News