Трябва ли да бъдат изтеглени териториалните планове – въпрос, който остана и след срещата в НС

Трябва ли да бъдат изтеглени териториалните планове - въпрос, който остана и след срещата в НС

Магистрала „Тракия“ остава блокирана край Стара Загора, докато протестиращите миньори и енергетици се запознаят с договореностите, постигнати в парламента. Партиите, които участваха в днешните преговори в НС, се разминаха в очакванията си дали протестите ще спрат.

Парламентарните групи, които участваха в преговорите с миньорите и енергетиците с участието на премиера и министри, се разминаха в очакванията си дали ще спрат протестите. Според ГЕРБ – СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ преговорите са били конструктивни. ДПС очаква спиране на протестите, а от „Има такъв народ“ – точно обратното.

Трябва ли да бъдат изтеглени териториалните планове – този въпрос остана, тъй като част от синдикалните организации все още не са сложили подпис под постигнатото споразумение.

След като изслуша думите на премиера Николай Денков и коментара му за появилото се напрежение между кабинета и ГЕРБ-СДС по темата, Десислава Атанасова от най-голямата парламентарна сила заяви:

„Оценките, и преди съм ви казвала, понякога са твърде емоционални. Нека да бъдем прагматични, когато вземаме решения за България. Това не са решения за политическите партии, това са решения за нашите съграждани“.

Кирил Петков от ПП-ДБ също видя конструктивизъм в работата:

„Показахме, че правителството може да преговаря със социалните партньори по начин, по който да се постигне резултат. Териториалният план в момента, както е входиран, имаме три месеца да се допълва, да се моделира, по някакъв начин да се направи така, че да бъде максимално адекватен и за българската енергетика, и за Брюксел“

Делян Пеевски от ДПС изрази увереност, че протестите ще бъдат прекратени:

„Доволен съм, свършихме работа на хората, това е най-важното за мене. Постигна се съгласие, надявам се и другите колеги, които останаха, да го съгласуват, да го одобрят, смятам, че ще спрат протестите“

На точно обратното мнение е Тошко Йорданов от ИТН:

„Мариците“ отказаха, така че магистрала „Тракия“ остава блокирана, Проходът на Републиката ще го пуснат и вероятно и АМ „Струма“ – така че няма мир и любов, хората, които бяха представители там на тия, които стоят по магистралите, а не, които са синдикални лидери, те възмутени напуснаха още преди това“.

Денков категорично отрече срещата в НС с енергетиците да е била дирижирана от Пеевски
Синдикатите си тръгнаха, докато политиците коментираха темата пред медиите. Така първите реакции на техните представители не бяха чути.

Текстът на постигнатото споразумение ще бъде внесен утре в парламента и гласуван като решение, за да е ясно, че ангажиментът е не само на правителството, но също така и на партиите, които стоят зад него, съобщиха от правителствената информационна служба след заседание на Министерския съвет.

Източник:БТА