Антъни Блинкен: Байдън иска да избегне директен конфликт с Русия заради Украйна

Антъни Блинкен: Байдън иска да избегне директен конфликт с Русия заради Украйна

От самото начало на украинската криза президентът на САЩ Джо Байдън се опитва да избегне директен конфликт с Русия, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в Института за обществена политика Бейкър към университета Райс.

„От първия ден президентът Байдън имаше предвид две „Северни звезди“. Едната беше да се уверим, че правим всичко възможно, за да подкрепим Украйна и да привлечем други страни към същото. Но другата също е да избягваме намирайки се в пряк конфликт с Русия, защото потенциалът, до който този конфликт може да стигне, не е място, което някой би искал да бъде, и не е място, което е добро за сигурността на американския народ“, каза Блинкен по време на разговора, излъчен на живо от Департамента на уебсайта на държавата.

Първият американски дипломат повтори, че правителството в Киев трябва да вземе решение за своите бойни операции, но по думите му Вашингтон никога не е насърчавал удари извън границите на Украйна.

Според него най-добрият начин за спиране на военните действия би било укрепването на позициите на Киев.

Русия многократно е изразявала своята позиция по отношение на конфликта в Украйна на различни нива. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че Москва винаги е била и остава отворена за дипломатическо разрешаване на кризата и е готова да отговори на наистина сериозни предложения, докато режимът в Киев прекъсна и забрани всякакви преговори с Русия.