Това лято ще бъде най-топлото в историята

Това лято ще бъде най-топлото в историята

Жълт код за опасни горещини беше в сила за цялата страна в сряда. Температурите достигнаха на места 39 градуса.

Климатологът Симеон Матев заяви в ефира на NOVA, че нормалното време за юли месец е между 28-29 до 36 градуса в най-топлите места.

„Но в сряда в Сандански беше 41 градуса. А това е само началото на горещата вълна, която предстои следващите 8-9 дни. На места температурите са с 5 до 8 градуса над обичайните“.

„Ако тенденцията продължи, както досега, това лято ще бъде най-топлото в историята. Досега такова беше лятото на 2012 г. Предишното беше 2007 г.“, поясни климатологът и допълни, че предстоят много на брой дни с температури над 35 до 42 градуса.

Но голяма част от хората не се притесниха – за Асен времето не беше достатъчно горещо, за да работи в обедните часове.

„Трябва да се работи, не може да се отложи за септември. 12 часа трябва да работя, за да свърша това и утре трябва приключа“, казва той.

На обратното мнение са обаче кардиолозите.

Според тях няма нищо по-опасно от работата под жарко слънце.

„Когато има професии и се работи на открито в горещите месеци под директно слънчево изложение, това повишава риска от топлинен удар. Дори вследствие може да се стигне до хипертонична криза и нежелани последствия като инфаркт и инсулт“, обясни кардиологът Стоян Стефанов от УМБАЛ „Света Екатерина“.

Редица изследвания показват, че юли също ще бъде един от най-топлите за страната ни, откакто се правят измервания. Топлата вълна у нас не остана незабелязана и за испанските туристи.

„С времето сега – няма никаква разлика. В Северна Испания е по-меко, но в Южна е същото като тук. Миналата година като дойдох тук, не беше толкова горещо“, разказва испанката Имакуляда.

И въпреки основният съвет, да си останем вкъщи – много хора не успяха да се въздържат. За все пак решилите да излязат навън, лекарите са категорични – трябва да пием минимум по 2 литра вода на ден.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News